Volkswagen: IPO Porschea ide po planu

Dodajte komentar

Iz Volkswagena su u ponedjeljak objavili da se najavljena inicijalna javna ponuda (IPO) Porschea odvija prema planu usprkos problemima na globalnim tržištima i sve većoj energetskoj krizi u Evropi.

“Stvari napreduju prema planu”, izjavio je glavni finansijski direktor Arno Antlitz u saopštenju objavljenom u ponedjeljak na korporativnim intranet stranicama Volkswagena.

“Prikupljeni novac bi nam dao više fleksibilnosti da dalje ubrzamo transformaciju”, izjavio je Antlitz koji je bio angažovan na pripremi onoga za što se očekuje da će spadati među istorijski najveće evropske prodaje dionica.

IPO dolazi u trenutku najgorih uslova na tržištu u posljednjih nekoliko godina. Zvanično, VW je s pripremom za izlistavanje jedne od svojih najdragocjenijih kompanija počeo u februaru, nešto prije nego što je ruska invazija na Ukrajinu donijela haos na tržište i inicirala energetsku krizu u Evropi.

VW je plan najavio u februaru. Taj bi potez omogućio porodicama Porsche i Piëch, koje drže najveći paket dionica u VW grupi, blokirajuću manjinu u Porscheu, čime bi se osiguralo da mogu uticati na sve ključne odluke.

Međutim, odluka o IPO-u Porschea i dalje će zavisiti od opštih tržišnih uslova, rekao je nedavno Porsche SE, a valuacije se čine vrlo atraktivnima u ovom trenutku.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *