U saudijsku centralnu banku stigao i stručnjak za kripto

Dodajte komentar

Centralna banka Saudijske Arabije nedavno je imenovala Mohsena al Zahranija da vodi program koji se odnosi na virtuelnu imovinu i digitalnu valutu centralne banke, kao znak potencijalnih ambicija te zalivske države u okviru kripto-industrije.

Saudijska Arabija do sada je imala oprezniji pristup virtualnoj imovini, a predstavnici javnih institucija su izrazili zabrinutost zbog njihove špekulativne prirode. Ipak, dešavanja u susjednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) – kao državi koja predstavlja jedan od kripto-centara na svjetskom nivou – izazvala su reakciju u Rijadu, pogurajući ga da izradi formalnija pravila za ovu novu klasu imovine, kazali su izvori upoznati s dešavanjima.

Al Zahraniju, bivšem generalnom direktoru konsultantske kompanije Accenture, nadređen je Ziad Al Yousef, zamjenik guvernera centralne banke za razvoj i tehnologiju, dodali su izvori. Oni su dio tima u Rijadu koji sarađuje s nekim od najvećih svjetskih kripto-kompanija na projektu izrade budućih propisa, naveli su.

Saudijska Arabija gura kompanije da povećaju svoju prisutnost u Rijadu u sklopu planova prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da glavni grad pretvori u globalni poslovni centar. To je bio veliki izazov za čvorište Zaliva – Dubai.

Kraljevstvo predstavlja najjaču privredu na Bliskom istoku, s prilično imućnim stanovništvom, što ga čini ključnim tržištem za svaku kompaniju koja posluje u tom regionu. Neki od najvećih igrača u industriji, uključujući Binance Holdings, popunili su svoje saudijske timove, prepoznajući zemlju kao veliko neiskorišteno tržište ako se trenutne restrikcije olabave.

Rijad je 2018. zabranio bankama obradu transakcija koje uključuju kriptovalute, iako postoje zaobilazna rješenja za trgovinu. Posljednjih su mjeseci lokalne finansijske kompanije insistirale na ograničenjima u komunikaciji s klijentima, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem.

U međuvremenu, saudijska vlada već nekoliko godina sarađuje s UAE na razvijanju potencijalne zajedničke digitalne valute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *