Srbija zabranila izvoz mlijeka i dijela mliječnih proizvoda

Dodajte komentar

Vlada Srbije ograničava izvoz mlijeka kako bi odgovorila na trenutnu nestašicu u zemlji, a odluka će se odnositi i na pojedine mleijčne proizvode, saznaje Bloomberg Adrija.

Uz to, UHT mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti od danas će u Srbiji koštati 128,99 dinara, a maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mlijeka smanjuje se sa 12 na pet odsto.

“Već neko vrijeme je evidentno da je situacija u mlječnom govedarstvu dosta kompleksna i teška, jer je povezana sa širim kontekstom poskupljenja u cjelokupnom lancu – od primarne proizvodnje (ishrane i uzgoja stoke), preko prerade mlijeka (konstantnog rasta svih sirovina i logistike), do plasmana”, rekla je za Bloomberg Adriju Maja Bađin Georgijević iz Mljekare “Šabac”.

Poljoprivrednici su u više navrata tražili povećanje otkupne cijene mlijeka pošto su znatno porasli troškovi njege životinja s obzirom na veliku sušu u cijeloj Evropi.

“Godinama smo ukazivali da će doći do smanjenja proizvodnje mlijeka. Zadnje dvije-tri godine imamo pad proizvodnje za nekih 250 miliona, što je uzrokovao manji broj životinja koje proizvode mlijeko. Ove godine se situacija iskomplikovala dugotrajnom sušom i visokim temperaturama”, objasnio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS za Bloomberg Adria.

Do odluke Vlade Srbije došlo je pošto je potrošačima postalo skoro nemoguće da nađu mlijeko u samoposlugama u Srbiji. Međutim, ona se ne odnosi na države članice inicijative “Otvoreni Balkan”, tako da će Sjeverna Makedonija i Albanija i dalje moći da uvoze mlijeko iz Srbije.

Statistika pokazuje da je ljetnji period svakako najmanje produktivan za proizvodnju mlijeka jer mlijeko ima manje masnoće zbog toga što krave konzumiraju svježu travu u ljetnjim mjesecima, te je potrebno više sirovog mlijeka za gotov proizvod.

“Broj krava se smanjio za nekih 55.000 – to znači da imamo 700.000 litara mlijeka manje na dnevnom nivou, to je pad od nekih 255 miliona na godišnjem nivou. Još uvijek proizvodimo dovoljno mlijeka za naše potrebe i za neke blage tržišne viškove za izvoz”, dodao je Budimović.

Krajem avgusta, vlast u Srbiji produžila je važenje ograničenja cijene mlijeka od 2,8 odsto masti na 119,99 dinara.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *