Negativni makroekonomski trendovi mogli bi ugroziti stabilnost bankarskog sektora

Dodajte komentar

 

Kreditna aktivnost banaka u tekućoj godini je veoma intenzivna, uz očuvanu stabilnost sistema, a zadržano je i povjerenje klijenata, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka perdstavnika Centralne banke Crne Gore i poslovnih banaka.

“Za sedam mjeseci ove godine banke su odobrile 826,8 miliona novih kredita, što je za 37% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 74% više u odnosu na 2020. i 27% više u odnosu na pretkriznu 2019. Kroz ovako intenzivnu kreditnu aktivnost, banke su dale značajan doprinos oporavku domaće privrede i pružile podršku fizičkim licima u obezbjeđivanju potrebnih finansijskih sredstava. I pored pojačane kreditne aktivnosti, banke su zadržale adekvatnu likvidnu poziciju”, rečeno je na današnjem sastanku.

Takođe je potcrtan snažan rast depozita za više od 600 miliona eura, što potvrđuje povjerenje klijenata u bankarski sektor, ali i u CBCG kao regulatora.

I pored toga, izražena je zabrinutost zbog negativnih makroekonomskih trendova koji bi – ukoliko u doglednom periodu ne budu zaustavljeni – mogli da se odraze na stabilnost bankarskog sektora.

Zaštita kreditiranih s varijabilnom kamatom

CBCG i poslovne banke posebno su se osvrnule na klijente čiji krediti imaju varijabilnu kamatu. U svjetlu rasta EURIBOR-a, a kako bi se učvrstilo povjerenja klijenata i unapredili odnosi s banakama, banke će što prije pripremiti programe zaštite za one koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

“Oni će potencijalno uključivati i opciju prelaska na kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Kroz ove programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa. Tako će prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, banke morati da upoznaju klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju.

“Na današnjem sastanku je bilo riječi i o intenziviranju saradnje regulatora i banaka na planu adekvatnog odgovora na eventualne bezbjednosne prijetnje u oblasti sajber kriminala, kao i o statusu projekta povezivanja platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana preko sistema plaćanja Evropske centralne banke (TIPS sistema)”, rečeno je na sastanku.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *