Inflacija u Turskoj dosegla rekordnih 80,2 posto

Dodajte komentar

U Turskoj je godišnja inflacija u avgustu dostigla 80,2 posto, što je 0,5 posto više nego u julu , kada je iznosila 79,7 posto, objavio je turski Državni ured za statistiku.

Time je dostignuta novi rekord od 1998. godine. Usporavanje rasta cijena očekuje se krajem godine.

Potrošačke cijene u Turskoj rastu od marta 2021., kada je inflacija dosegnula 16,6 posto.

S obzirom na to da rast potrošačkih cijena nije tako skočio kao prethodnih mjeseci, moglo bi doći do popuštanja jednogodišnje inflacijske krize.

Tursku, koja se smatra strateški važnom zemljom u razvoju, inače potresa ekonomska kriza. Pogođen je nakon što se predsjednik zemlje Recep Tayyip Erdogan odlučio na eksperimentalnu politiku snižavanja ključne kamatne stope u borbi protiv visoke inflacije. Većina ostalih zemalja evropskog prostora odlučuje upravo suprotno, odnosno diže ključne kamatne stope.

Suprotno uvriježenoj teoriji, turski predsjednik insistira da zaoštravanje monetarne politike podizanjem kamata nije recept za smanjenje inflacije, zbog čega je turska centralna banka prošle i pretprošle godine pet puta zaredom snizila ključnu kamatnu stopu, što trenutno iznosi 14 posto.

Prošlog je vikenda Turska centralna banka objavila da će inflacija do kraja godine pasti na 65 posto. Predsjednica države procjenjuje da će se to dogoditi tek u januaru.

Upravljanje ekonomskom krizom u Turskoj takođe se odražava u padu podrške Erdoganovoj vladajućoj stranci AKP uoči izbora u junu 2023. To je palo na istorijski najniži nivo.

(SEEBiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *