Abazović: Pripremiti mjere uštede energije, Šćekić: Zdravstveni sistem pred kolapsom

Dodajte komentar

Vladin sistem koji je ugrožen hakerskim napadima trebalo bi da počne da se diže do kraja sedmice, kazao je premijer Dritan Abazović na sjednici Vlade koja je počela nešto nakon 9 sati. On je, između ostalog, kazao da što prije treba pripremiti set mjera uštede energije i tražo od Ministarstva kapitalnih investicija prve predloge već do naredne sjednice.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je projekat Evropa sad potpuno ugrozio funkcionisanje zdravstvenog sistema koji je u alarmantnoj situaciji.

Informaciono-tehnološka infrastruktura (IT) Vlade pretrpjela je najveće hakerske napade koji traju danima. Zbog hakerskih napada nijesu u funkciji sajtovi i mejlovi ministarstava i drugih institucija poput: tužilaštava, katastra, Uprave prihoda i carina zbog čega ne funkcioniše izdavanje fiskalnih računa. A dio računara javne uprave je van funkcije jer uključivanje zahtjeva detaljnu analizu.

“Polako će sistem početi da se diže, imam informaciju od ministra Maraša Dukaja. Očekujemo prve rezultate do kraja sedmice. Najvažnije je da zaštitimo mrežu javne administracije. Sistemi će biti podignuti na viši nivo nego što je to bio slučaj ranije”, kazao je Abazović na početku sjednice.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić kazao je da će Vlada koristiti društvene mreže Tviter, Fejsbuk, Instagram za obavještenja, pozive, preporuke i pozvao nevladine organizacije i druga pravna lica da prate njihove naloge .

“A mi ćemo preko biroa za odnose s javnošću i medija saopštavati informacije od javnog interesa dok ne vratimo sistem u punu funkciju”, kazao je Marić.

Posljednji momenat da se da se pripremi predlog mjera ušteda električne energije

Abazović je kazao da bi Ministarstvo kapitalnih investicija u što kraćem roku trebalo da pripremi predlog mjera uštede električne energije.

“Ovdje ne govorim o privatnim licima i domaćinstvima, ali makar ono što je u javnom domenu što je korišćenje javnog sektora kroz javnu rasvjetu, kroz ono što koristi i Vlada. Mislim da treba da pokušamo da budemo racionalni”, kazao je on.

Podsjetio je da građani plaćaju 12 puta manju cijenu energije od onee koju Vlada plaća za uvoz.

“To dovodi do toga da se gomilaju gubici što je logično, koji treba da se nadoknade ako dozvoli hidrološka situacija. S obzirom na to da cijena struje vrtoglavo raste mislim da je primjereno da Ministarstvo donese predlog i da taj apel ide i prema građanima”, kazao je on.

Predložio je da Ministarstvo napravi set mjera, jer “svaka ušteda je dobrodošla”.

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija kazao je da je formirana komisija koja će danas biti verifikovana i da će se od danas baviti samo tim pitanjem.

“Imali smo neformalne razgovore sa Zajednicom opština. Cijenim da jedna opština može da uštedi mnogo više nego dosta manjih domaćinstava. Ako uzmete u obzr da Opština Budva samo za rasvjetu mjesečno između 45 i 70 hiljada eura, znači da tu mogu da se naprave velike uštede. Verifikacijom ove Komisije možemo odmah početi sa mjerama i počećemo sa lokalnim samoupravama jer se tu može napraviti velika ušteda”, kazao je on.

Krivokapić: Napraviti krizni plan snabdijevanja od osnovnih namirnica do energenata

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da se mora napraviti ukupan krizni plan mjera zbog nestašice namirnica.

“Kada pogledamo region u prvom susjedstvu je, neki mediji kažu nestašica, a neki nedostatak mlijeka. Ali ga nema. Od njih glavno tržište iz kojeg uvozimo mlijeko, a njega nema. Izvoze ga austriji po većim cijenama. Moramo što prije dati plan kriznog snabdijevanja pa ga makar nikad ne upotrijebili”, kazao je on.

Tražio bi od Ministarstva i studiju kako se gazdovalo crnogorskom električnom energijom na berzi.

“Zašto su prodavali i pošto sada kupujemo. Treba vidjeti studiju”, istakao je on.

Šćekić: Bez rebalansa nećemo imati novca za ljekove i plate

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je projekat Evropa sad potpuno ugrozio funkcionisanje zdravstvenog sistema koji je u alarmantnoj situaciji. Istakao je da bi odgađanje izglasavanje rebalansa budžeta ozbiljno ugrozilo sistem.

“Nije obezbjeđen fond kojim bi se dugovi i tekuće obaveze mogli izmiriti.Mi smo zatekli vađenje vrućeg krompira iz žara. Zahvaljujući ponašanju prethodnog ministra Spajića mi u ovom momentu imamo situaciju da ne možemo da isplatimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova, a tiču se najtežih pacijenata, odnosno terapija za onkološke bolesnike”, istakao je Šćekić.

Dodaje da zdravstveni sistem ne smije da bude oslonjen na imaginarne prihode.

“Ako ne dođe do rebalansa budžeta vrlo brzo nećemo moći ni ljekovima da snabdijevamo ljekovima zdravstvene ustanove niti da isplaćujemo plate jer to nije predviđeno budžetom. Ovo što je urađeno je za Specijalno tužilaštvo”, rekao je on.

Uputio je apel poslanicima da se odgovorno odnose prema izglasavanju rebalansa.

Ministar Raško Konjević kazao je da je zabrinut zbog riječi ministra da je zdravstveni sistem u kolapsu.

“Danas vi isti govorite o finansijskom kolapsu i kolapsu zdravstvenog sistema. Prije ste pretjerano hvalili Spajića, a sad ga pretjerano kritikujete”, kazao je on.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da činjenica je da je prethodna Vlada tražila dodatnih 500 miliona eura za zaduživanje ukazuje da je i tada neko bio svjestan da će sve da košta.

“Kada neko ukida obaveznu ustavnu kategoriju, obavezno zdravstveno osiguranje, onda treba pažjivo planirati da nemamo ovu situaciju da ćemo to paušalno nadoknađivati. Ovo jeste zaostavština prethodnih šibicara i garniture koje se nadam da se neće više ponoviti”, rekao je Damjanović.

Premijer Abazović istakao je da Fond zdravstva bilježi gubitke godinama.

“Samo na nemar što neko nije htio da obrati pažnju otišlo je 600, 700 hiljada eura. Moramo da vidimo kako zdravstveni sistem da postavimo na noge. Ne treba unositi paniku. Stvar u zdravstvu je alarmantna godinama. Ja najavljujem vanrednu sjednicu Vlade koja će biti posvećena samo rebalansu budžeta”, zaključio je Abazović.

Tražili preko 10 miliona podrške za nastavak gradnje auto-puta

Ministarka Jovana Marović kazala je da je Ministarstvo evropskih poslova podnijelo predloge za podršku za prijem tehničke dokumentacije od kojih se najvažnije odnosi na za nastavak izgradnje druge dionice auto-puta.

“Podnijeti su projektni predlozi za pripremu projekata i tenderske dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica, odnosno Smokovac-Farmaci i ukupni iznos sredstava koji je tražen je 10,76 miliona eura. Takođe informacija da nije podnijet prijedlog za izradu studije izvodljivosti dalekovoda Virpazar-Ulcinj, jer ministarstvo kapitalnih investicija nije podnijelo kompletnu dokumentaciju”, kazala je Marović.

Joković: Obezbijediti dodatne količine drveta za ogrijev za ruralna područja

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković predložio je dodatno snabdijevanje drvetom stanovništva u ruralnim područjima.

“Uvćanje količina planirano je u Rožajama, Beranama, Plužinama, Gusinju jer osnovnim programom nijesu planirane dovoljne količine drvne mase da bi se odgovorilo energetskoj krizi i povećanju cijena drveta. Na taj način po jeftinijoj cijeni stanovništvo u ruralnim područjima moglo bi da se snabdijeva drvetom”, rekao je Joković.

Nagradiće sve jedinice koje su učestvovale u gašenju požara

Abazović je podsjetio da je Vlada početkom avgusta obećala nagrade Službama zaštite i spašavanja i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Istakao je da je napravljen spisak 11 službi i pet društava i kazao je da za narednoj sjednici Vlada treba da odluči da li će nagrađivati svakog pojedinačno ili da da određeni iznos koji će unutar jedinica posijeliti.

“Ono što smatram je da ne treba izuzeti helikoptersku jedinicu Vojske Crne Gore. Svi ljudi koji su se institucionalno založili da pomognui koji su direktno učestvovali treba da se to nagrade”, kazao je on.

Bojan Zeković podnio ostavku 

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Zeković podnio je ostavku na to mjesto neposredno prije sjednice Vlade na kojoj je jedan od predloga bilo i njegovo razrješenje.

Abazović je kazao da će se njegova ostavka konstatovati na narednoj sjednici.

Vlada je utvrdila i predlog za razrješenje v.d. generalne direktorice Generalnog direktorata u Ministarstvu vanjskih poslova, a zatim predlog za ponovno određivanje Snežani Radović za vršiteljku dužnosti na tom mjestu. Utvrđen je i predlog da vršioc dužnosti generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova bude Dejan Vuković, kao i predlog za određivanje vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Vuka Rakočevića.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *