Sjeverna Makedonija: Prvi put privatno zdravstveno osiguranje vodeće po broju isplaćenih šteta

Dodajte komentar
Family Care AndProtection

Prvi put u istoriji sjevernomakedonskog tržišta osiguranja privatno zdravstveno osiguranje preuzelo je vodstvo po broju isplaćenih šteta.

Više od 40% svih isplaćenih zahtjeva odnosi se na medicinske troškove koje su prijavili osiguranici koji imaju privatno zdravstveno osiguranje, objavila je ISA (Agencija za nadzor osiguranja).

Društva za neživotno osiguranje isplatila su više od 45.000 šteta, od čega su osiguranici u prvih šest mjeseci ove godine dobili 2 milijarde denara (32,9 miliona eura). U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj likvidiranih šteta veći je za 28 posto, dok je njihova vrijednost veća za 4 posto, zvanični su podaci.

Preko 18.000 odštetnih zahtjeva isplatila su osiguravajuća društva korisnicima za troškove liječenja pokrivene privatnim zdravstvenim osiguranjem, što je preko 40 posto. To jasno govori o popularnosti ove vrste dobrovoljnog osiguranja, ali istovremeno i o njegovoj pretjeranoj upotrebi.

S druge strane, očekivano, najveće štete isplaćene su za osiguranje od automobilske odgovornosti, koje je i najrasprostranjenije. U prvoj polovici godine svih 11 društava za neživotno osiguranje isplatilo je ukupno 1,12 milijardi denara (18,2 miliona eura) po osnovu 14.820 šteta.

U tom je razdoblju za osiguranje imovine isplaćeno 290,4 miliona denara (4,7 miliona eura). Istovremeno, broj likvidiranih šteta smanjen je za 11,5 posto, dok je iznos likvidiranih šteta gotovo isti kao i prije godinu dana.

Za odštete osiguranja za motorna vozila isplaćeno je 248,2 miliona denara (4 miliona eura), što je 11 posto više nego lani.

Najveći porast vrijednosti isplaćenih šteta zabilježen je kod putnih osiguranja, gdje su osiguravatelji isplatili 24,5 miliona denara (398.000 eura) ili 2,7 puta više za štete tokom putovanja građana izvan zemlje. Istovremeno, broj isplaćenih šteta premašio je 900 (3 puta više u odnosu na prethodnu godinu), navodi XPRIMM.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *