Rast vrijednosti rublje mogao bi negativno uticati na rusku ekonomiju

Dodajte komentar

Jačanje ruske valute rublje, od početka invazije na Ukrajinu i potom sankcija koje je uveo Zapad, mogla bi biti i loša vijest za ekonomsku politiku ove zemlje.

Naime, kako piše Bussines Insider, američki portal koji se bavi finansijskim kretanjima, jačanje rublje za oko 40 posto u odnosu na dolar zapravo ugrožava njen prihod koji dolazi od izvoza nafte i gasa.

Kada vrijednost neke valute raste, to se obično smatra znakom ekonomske snage koja održava povjerenje investitora i podstiče trgovinski bilans zemlje.

Ipak, rast vrijednosti rublje od marta mogla bi biti loša vijest za Rusiju i Vladimira Putina. Prema posljednjim računanjima od petka, jedan dolar vrijedi nešto više od 60 rubalja.

“Reakcija ekonomske politike Moskve bila je usmjerena na jačanje lokalnog povjerenja i kontrolu odliva kapitala, ali nije usmjerena na uporno jačanje rublje”, rekao je za Bussines Insider glavni ruski ekonomista ING-a Dmitrij Dolgin.

“Brzi oporavak rublje na predratni nivo bio je dobrodošao, ali naknadna apresijacija je zapravo neugodna”, dodaje on.

Moskva se oslonila na “antikrizne mjere” poput povećanja kamatnih stopa sa 9,5 na 20 posto i “neograničene injekcije likvidnosti za banke”, što je, kako smatraju analitičari, negativno uticalo na valutu.

Jaka rublja šteti Rusiji tako što “izjeda” njen prihod od izvoza nafte i gasa, koji ulazi u oko 45 posto njenog federalnog budžeta, podaci su Međunarodne agencije za energiju.

Obije te robe se na međunarodnim tržištima procjenjuju u dolarima ili drugim valutama koje nisu u rubljama. Dakle, kada Rusija svoje prihode potom pretvori u rublje, za penzije i sl, visok kurs znači da gubi novac.

“Iz perspektive budžeta, nedavna apresijacija (rast tržišne vrijednosti) rublje smanjuje poreze na naftu i gas koji su vezani za dolar, ali se prezentuju u rubljama”, rekao je Dolgin.

Ruski ekonomisti sada se trude da namjerno oslabe rublju. U julu je Banka Rusije smanjila kamatne stope za 150 baznih poena na 8 posto, čime su bile ispod predratnog nivoa.

U međuvremenu, Moskva navodno razmatra plan da potroši do 70 milijardi dolara na kupovinu kineskih juana i drugih “prijateljskih” valuta, za koje se nada da će obuzdati rast rublje.

“Porast rublje doveo je do ‘razgovora o potencijalnom vraćanju vladinih kupovina deviza u prijateljskim valutama i potencijalnom državnom kreditiranju prijateljskih zemalja BRICS-a”, rekao je Dolgin.

To znači da bi brza apresijacija rublje zapravo mogla biti znak da zapadne sankcije, iako se to tako nije činilo s početka, ipak narušavaju rusku ekonomiju.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *