VW u ponedjeljak odlučuje o lansiranju akcija Porschea

Dodajte komentar

Rukovodstvo Volkswagen AG-a u ponedjeljak će raspravljati o planiranoj inicijalnoj javnoj ponudi Porsche-a, saopštila  je kompanija.

Kompanija je sprovela studiju izvodljivosti za inicijalnu javnu ponudu, a njen upravni i nadzorni odbor raspravljaće na sastancima treba li nastaviti s IPO-om “krajem septembra/početkom oktobra 2022”, stoji u saopštenju. Upravljačka tijela takođe će odlučiti hoće li odobriti prodaju udjela od 25 odsto i dijela redovnih akcija Porsche Automobil Holdingu glavnom investicionom nosiocu milijarderske porodice Porsche i Piech.

Njemački proizvođač automobila već mjesecima radi na planu da ove godine uvrsti manjinski udio u svojoj marki sportskih automobila u nečemu što bi moglo biti jedna od najvećih evropskih inicijalnih javnih ponuda. Međutim, teški tržišni uslovi doveli su do zastoja.

Porsche je privukao interes ulagača za svoj IPO u vrijednosti od čak 85 milijardi dolara, rekli su dobro upoznati izvori za Bloomberg News 26. avgusta. Proizvođač sportskog automobila 911 i električnog Taycana osigurao je prednarudžbine koje premašuju vrijednost akcija u ponudi po procjeni između 60 i 85 milijardi eura, rekli su izvori.

Poznati investitori, uključujući T Rowe Price Group Inc. i Qatar Investment Authority, već su iskazali interes za prijavu na IPO u tom rasponu vrijednosti, kažu izvori. Porsche je takođe mjerio interes milijardera, uključujući osnivača proizvođača energetskih pića Red Bull Dietricha Mateschitza, kao i predsjednika LVMH Bernarda Arnaulta.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *