Formiraju novu cijenu struje

Dodajte komentar

Energetske kompanije dostavile su Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) zahtjeve zautvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda za naredni trogodišnji period, što će, u jednom dijelu, odrediti cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je regulatoru podnio zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema za naredni trogodišnji regulatorni period. CGES je podnio i zahtjev zautvrđivanje cijena za pružanje pomoćnih i usluga balansiranja za period od naredne do 2025. godine.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je regulatoru dostavio zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema, a Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad operatora tržišta.

Troškovi ove tri kompanije čine između 50 i 55 odsto ukupnog računa za električnu energiju, dok se ostatak od 45 do 50 odsto odnosi na usluge koje određuje Elektroprivreda (EPCG). Regulatorni period ističe krajem ove godine, kadaće REGAGEN odrediti novi regulatorno dozvoljeni prihod koji će važiti od naredne do kraja 2025. godine.

Predstavnici REGAGEN-a su ranije objasnili da će cijena struje za građane i privreduu narednoj godini sumirati i odražavati kretanja svih stavki koje se nalaze na računu, a dio stavki koje su u nadležnosti regulatora obuhvataju angažovanje mrežnog kapaciteta, fiksni dio mrežnog kapaciteta i gubitke u mreži. Cijene električne energije, koje se formiraju na veleprodajnom tržištu, utiču na jednu od kategorija troškova CGES-a i CEDIS-a.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *