Iz Termoelektrane milijardu eura godišnje

1 komentar

Termoelektrana (TE) Pljevlja godišnje proizvede struje u vrijednosti od milijardu eura i da nije nje poslovanje Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) bilo bi ugroženo, posebno u sadašnjim uslovima kada se uvoze značajne količine električne energije.

To, u razgovoru za Vijesti, tvrdi izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i navodi da bi došlo do značajnog poskupljena struje, da je TE prestala da radi.

Koliko TE znači za elektroenergetski sistem,ističe on, pokazuje i podatak da proizvodi pet od ukupno sedam gigavat-sati električne energije, koliko je ukupna dnevna proizvodnja u Crnoj Gori, odnosno oko 70 odsto.

Navodi da Hidroelektrana Piva trenutno dnevno proizvede 1,5 gigavat-časova, a 0,5 vjetroparkovi Krnovo i Možura.

“Teško je zamisliti sistem u današnjim okolnostima bez TE. Da je TE prestala da radi kako su to zagovarali pojedinci,moralo bi da dođe do značajnog poskupljenja električne energije za potrošače,ili da država izdvoji značajne subvencije prema EPCG, a najvjerovatnije do kombinacija ova dva scenarija.Bilo bi i ugroženo poslovanje EPCG u tom slučaju. Iz ovoga se može zaključiti značaj Termoelektrane. Na današnji dan godišnja proizvodnja TE Pljevlja vrijedi blizu 1 milijardu eura.Danas ne čujem one koji su prošle godine zagovarali njeno gašenje. Jedni su promijenili mišljenje preko noći, a drugi su se povukli i ćute. Ponosan sam što smo izvojevali pobjedu upornošću, argumentacijom i odbranili rad TE, a vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu”, kazao je Rovčanin.

Odustajanje od drugog bloka greška teška 500 miliona

Vrijeme je, ističe on, pokazalo da je najveća greška prethodnih vlada odustajanje od izgradnje drugog bloka TE.

“Da sada Crna Gora ima drugi blok TE, u državni budžet bi se slivalo najmanje 500 miliona eura godišnje po ovim cijenama i imali bi izvore za sopstvenu potrošnju.Zaista neoprostiva greška i možda jedna od najvećih u novijoj istoriji, koja je propuštena kada su postojali svi uslovi za njenu izgradnju”.

Navodi da je EPCG u avgustu uvozila struju po prosječnoj cijeni od 465 eura po megavat-satu, za šta je izdvajano million i po eura dnevno, odnosno 45 miliona za mjesec.

“U odnosu na prethodne godine, količine su slične, ali su cijene desetak puta veće što je ogromno opterećenje za finansije EPCG. U junu, julu i avgustu EPCG
je uvezla više od 100 miliona eura električne energije. U julu ove godine uvezeno je 36.436.000 eura električne energije, a za čitavu 2020. godinu vrijednost uvezene energije bio je 31.292.000 eura. Dakle, na ovom primjeru se jasno mogu vidjeti poremećaju na tržištu i
finansijski izdaci koje trpi EPCG, a što će usloviti negativne efekte u poslovanju u trećem kvartalu, ali očekujem da četvrti kvartal kada se opravdano očekuju viškovi i izvozni potencijal sanira negativne efekte trećeg kvartala i ostvari profit kompanije”.

Problema sa uvozom nema, ali ih može biti

Rovčanin tvrdi da EPCG za sada nema problema sa nabavkom struje, ali da ne mogu isključiti ni tu mogućnost “jer mogu nastupiti okolnosti koje ne zavise” od te kompanije.
“Problemi mogu nastupiti u cijeloj Evropi, pa ni Crna Gora neće biti pošteđena.Za sada nemamo problema sa nabavkom energije,a ulazimo polako i u četvrti kvartal gdje očekujemo viškove za izvoz”.

Kompanija na čijem je čelu ne planira restrikcije ukoliko nastavi sušni period, poručuje on, i “uvešće ih samo u slučaju krajnje nužde,odnosno iznenadnih havarija na objektima.

Navodi da je prizvodnja iz hidroelektrana za 8 mjeseci podbacila, i da je na nivou od 73 odsto od plana, dok su akumulacije za oko 115 gigavat-časova manje od planiranih.

’’EPCG je zbog nedostatka proizvodnje iz hidroelektrana i visokih cijena izdvojila značajne iznose za uvoz električne energije (163 miliona eura). Nadamo se da ćemo u nastavku godine akumulacije vratiti na plan i izvesti određene količine.
Svjedoci smo ekstremne suše koja je pogodila region i Evropu. To su okolnosti na koje definitivno ne možemo uticati”.

Solarni potencijal velika šansa

Rovčanin upozorava da je EPCG talac činjenice da 40 godina nije izgrađen nijedan energetski objekat, što je, kako kaže, poražavajuće.

Ističe da je od presudnog značaja da se u što kraćem roku dođe do novih objekata i novih megavata.

“Upravo je ljetnji period kada je najveća potrošnja, kada najviše uvozimo, kada je turistička sezona, godišnje doba na koje moramo posvetiti pažnju…Crna Gora ima nevjerovatan solarni potencijal. Ukoliko bismo uspjeli da u narednim godinama instaliramo dovoljan broj solarnih elektrana i na taj način umjesto ljeti što uvozimo, da imamo dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz, postigli bismo energetsku nezavisnost u punom kapacitetu”.

Ističe da je “za brzu energetsku tranziciju neophodna snažna podrška države, neopterećujuća administracija i liberalnije zakonodavstvo.

Nedopustivo je da se za energetski objekat čekaju razne vrste dokumenata po nekoliko mjeseci, da se za jednu elektranu za domaćinstva traži na desetine raznih dozvola,potvrda i sl. Dakle, ulaganje u energetiku treba da bude nacionalni cilj broj 1 i tu se ne smiju dozvoliti bilo kakve administrativne barijere koje usporavaju i koče. Za EPCG je važan svaki dan,svaki sat. Mi smo u avgustu dnevno uvozili 1,5 miliona eura, pa možete vidjeti koliko nas košta samo jedan dan kašnjenja nekog dokumenta, a time i kašnjenja puštanja u rad nekog energetskog objekta.

Sto miliona za energetske projekte u Pljevljima

Rovčanin ističe da će EPCG u projekte iz oblasti energetike u Pljevljima ove i naredne godine izdvojiti oko 100 miliona eura. Radi se o ogromnim ulaganjima koja su po značaju i vrijednosti najveća u proteklim decenijama. Eko rekonstrukcija TE vrijedi oko 70 miliona eura, izgradnja HE Otilovići više od 5 miliona, Toplifikacija Pljevalja 2,5 miliona EPCG i 7,5 miliona Uprava za javne radove, rekultivacija deponije Maljevac, ugradnja solarnih panela za domaćinstva u okviru projekta Solari 3000+ I 500+ na više od 100 prijavljenih domaćinstava, novi objekat u centru grada koji će sa rekonstrukcijom premašiti 500 000 eura.

Na pitanje kada će početi radovi na izgradnji male hidrocentrale na akumulaciji u pljevaljskom selu Otilovići, Rovčanin je kazao da i to zavisi od brzine državne administracije.

Sa ministrom kapitalnih investicija sam potpisao koncesioni ugovor o korišćenju voda akumulacije Otilovići za izgradnju male hidroelektrane. To je jedan značajan korak na projektu. Sada očekujemo od Ministarstva ekologije i prostornog planiranja planski dokument i UT uslove, čime će se obezbijediti pretpostavke za raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova i izradu glavnog projekta. Dakle, i ovaj projekat zavisi od brzine državne administracije i zato je moj apel da država mora sa posebnom pažnjom, sa najvišim prioritetima rješavati pitanja i dinamiku izgradnje objekata. Svaki dan se gube milioni, svaki sat kašnjenja košta i EPCG, i državu građane.

EPCG je raspisala tender za toplifikaciju Pljevalja, a otvaranje ponuda je 9. septembra.

Rovčanin tvrdi da je realizacija prve faze toplifikacije planirana za ovu godinu, a komplet projekta za 2023. “Vrijednost javne nabavke prve faze je 2,5 miliona eura i podrazumijeva: izradu Glavnog projekta za sve tri faze, tj. oko 4,5 km dužine primarnog toplovoda prečnika Dn 450mm od TE Pljevlja do Milet bašte i oko 1,5 km sekundarne mreže, toplovoda prečnika od DN80mm do DN200 mm potrebnih za spajanje najvećih kotlarnica u centru grada i gašenje najvećih dimnjaka, u toplotnom kapacitetu od 10 megavata. Izgradnju prve faze primarnog toplovoda prečnika DN 450 mm u dužini od 2,3 km od TE Pljevlja do raskrsnice magistralnog puta Pljevlja Podgorica i Ulice Aleksandra Vukovića. Ovaj primarni toplovod kao i toplotno izmjenjivačka stanica u sklopu Ekološke rekonstrukcije su planirani za ukupni toplotni konzum od 44 megavata i EPCG sprovodi i dodatne projekte (Regulisano oduzimanje pare sa turbine vrijednosti oko 1.000.000 eura), u cilju obezbjeđivanja cjelokupnog potrebnog konzuma za sve građane Pljevalja i realizaciju Toplifikacije Pljevalja na koju se čeka preko 30 godina.

Opština Pljevlja će, napominje on, nakon projektovanja prve faze u saradnji sa resornim Ministarstvom utvrditi plansku dokumentaciju za drugu i treću fazu u zavisnosti od prostornih promjena na trasi toplovoda ili lokacijama planiranih podstanica, drugih kapitalnih projekata na teritoriji Pljevalja.

’’Potvrda uspješnosti projekta je i posljednja aktivnost Uprave javnih radova Crne Gore i izmjena plana nabavki za 2022. godinu sa predviđenih 7,5 miliona eura za završetak projekta na osnovu investicione vrijednosti iz Idejnog rešenja. Preciznu predračunsku vrijednosti daće Glavni projekat i nakon revizije do 1.12. 2022. i pozitivnog mišljenja Ministarstva finansija može se očekivati i raspisivanje tendera za izgradnju druge i treće faze primarnog i sekundarnih toplovoda.

O poskupljenju struje ne razmišljaju

EPCG u ovom trenutku, tvrdi Rovčanin, ne razmišlja o povećanju cijena struje za građane.

’’Napominjem da EPCG utiče na samo dio računa koji se tiče aktivne energije, ostalo je PDV i mrežne usluge. Država određuje zakonom iznos PDV-a, a Regulatorna agencija za energetiku gubitke na mreži o čemu će odlučiti, kako sam informisan, početkom decembra. Takođe, EPCG je stimulisala štednju tako što obezbjeđuje 13 odsto popusta na ukupan račun za domaćinstva koja troše ispod 500 kilovata, a njih je više od 170.000 u prethodnom mjesecu.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo je ono kad DCG plače da su diskriminisani a ovaj čovjek svakom rečenicom pokazuje koliko omalovažava EPCG. Kakav uspjeh spajića…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *