EPCG u oktobru bira novi Odbor direktora

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je za 3. oktobar zakazala vanrednu sjednicu skupštine akcionara, na čijem će dnevnom redu biti odluke o razrješenju dosadašnjih članova odbora direktora, kao i izbor novih.

Sadašnji odbor direktora izabran je na sjednici 28. juna, a članovi su: Milutin Đukanović, Vladan Joković, Adis Balota, Martin Đalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Odmah po formiranju odbora, Balota je podnio ostavku, čime je funkcionisanje ovog odbora odmah prestalo, a Balota kao član SDP-a na ovaj korak odlučio zbog izbora Đukanovića, što je pravdao činjenicom da je za predsjednika odbora predložen kandidat koji je u prethodnom periodu sa te funkcije značajno doprinio brojnim neregularnostima u poslovanju kompanije i partijskom zapošljavanju.

– Politička funkcija i motivi Đukanovića, kao jednog od najviših funkcionera Nove srpske demokratije, dominantno su odredili obavljanje ovako važne funkcije u ekonomskom sistemu države, tvrdio je tada Balota.

Iz SDP-a su tada tvrdili i da je prethodna vlada, odnosno njen premijer, koja ga je i izabrala na tu funkci ju, optuži la Đukanovića da j e pregovarao o otuđenju EPCG, čime bi se nanijela nenadoknadiva šteta državnim i ekonomskim interesima Crne Gore.

Đonbalaj je javnosti poznat po sudskom postupku koji je u Osnovnom sudu u Plavu po tužbi FK Gusinje protiv Tahira Đonbaljaja vođen zbog ometanja posjeda. On se teretio da je u februaru 2011. godine prokopao kanalizacioni kanal u dužini od 81,7 metara preko terena tog kluba za potrebe svog stambenog objekta, koji se nalaziu neposrednoj blizini.

Ovom tužbom su obuhvaćeni i članovi njegove porodice. Parcelu pored stadiona je njegov brat Mehmet dobio, kako je ranije saopštio advokatski tim fondacije “Gusinje iz Njujorka, od Opštine Plav 2000. na trajno korišćenje, a u komisiji koja je formirala cijenu zemljišta bio je Tahir Tjonbalaj.

Strujić je član Glavnog odbora Bošnjačke stranke (BS). Vladan Joković je bivši direktor Uprave carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Marković je u odbor izabran kao predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP), odnosno sa čelne pozicije nikšićkog odbora. Po struci je diplomirani pravnik. Martin Ćalasan je docent na Elektrotehničkom fakultetu, a nagrađivan je od strane Univerziteta Crne Gore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Oblasti istraživanja su mu e lektrične mašine, obnovljivi izvori energije i energetski pretvarači u savremenim elektroenergetskim sistemima.

Predsjednik odbora Milutin Đukanović je dugogodišnji istaknuti član Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratskog fronta (DF) i nekadašnji poslanik u skupštini.

EPCG učestvuje u pregovorima o preuzimanju nikšićke Željezare.

Prihodi u prvih šest mjeseci manji za 10 miliona

Elektroprivreda je završila prvih šest mjeseci u plusu od 6,45 miliona eura, ali je to za 10,64 miliona eura manje nego u odnosu na isti period prošle godine. Kako je kompanija za prva tri mjeseca ove godine ostvarila plus od 33,5 miliona, preduzeće je u drugom kvartalu ostvarilo minus od preko 27 miliona, što je uzrokavano uvozom struje jer termoelektrana (TE) u Pljevljima nije radila dva mjeseca.

Kompanija je od početka godine do kraja juna ostvarila prihode od prodaje od 244,36 miliona eura, a od ostalih prihoda od poslovanja još 1,19 miliona. Ukupni prihodi su veći za 42 odsto ili za 72,96 miliona nego lani, stoji u izvještaju.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *