Elon Musk kaže da je svijetu potrebno više nafte i gasa

Dodajte komentar

Elon Musk, generalni direktor kompanije Tesla Inc. izjavio je da svijetu treba više nafte i gasa kako bi se riješio problem nedostatka energije, dok se pravi prelaz na obnovljive izvore.

“Sada nam je zapravo potrebno više nafte i gasa, a ne manje”, rekao je Musk u ponedjeljak na konferenciji o energetici u Norveškoj, dodavši da on nije neko ko “demonizuje” fosilna goriva. Ipak, “trebalo bi da imamo jasan put ka održivoj energetskoj budućnosti”, dodao je.

Muskov komentar u vrijeme kada se Evropa bori sa najgorom energetskom krizom u prethodnim decenijama zbog odluke Rusije da smanji isporuke prirodnog gasa, a prestanak rada nuklearnih elektrana u Francuskoj dodatno otežava snabdijevanje.

Evropski političari su već izdvojili oko 280 milijardi eura (278 milijardi dolara) kako bi pomogli kompanijama i potrošačima da prebrode bolan period visokih cijena, ali pitanje je da li će to uspjeti da poijbedi krizu velikih razmjera. Evropska unija će sazvati hitan sastanak ministara energije radi diskusije o mogućim rješenjima na nivou bloka.

Musk je izjavio da snaga okeanskog vjetra posjeduje “izuzetan neiskorišćen potencijal”, i dodao je da je on pristalica korišćenja nuklearne energije.

“Ako vaša nuklearna elektrana odlično radi, ne bi trebalo da je gasite, pogotovo ne u ovom trenutku”, rekao je.

I dok zemlje poput Francuske, Španije i Švedske koriste nuklearnu energiju, Njemačka, koja je i najveća evropska privreda, planira da do kraja godine ugasi tri atomske elektrane za proizvodnju električne energije koje su još uvjek u pogonu, prenosi Bloomberg Adria.

Iako se vladajuća koalicija nalazi pod pritiskom da dopusti nastavak funkcionisanja za te tri elektrane, ministar privrede Robert Habeck je u intervjuu za Bloomberg rekao da nuklearna energija nije pouzdana.

Reforma u Norveškoj

Norveška, zemlja domaćin konferencije koju je organizovala ONS fondacija, nalazi se u sred prelaska iz jednog energetskog modela u drugi. Država je bila jedna od prvih koja je prihvatila električna vozila zahvaljujući subvencijama vlade, i planira da prodaje samo vozila koja ne emituju štetne gasove do sredine ove decenije. Norveška najveći dio svoje eletrične energije dobija iz hidroelektrana. Isto tako, bogata je naftom i zato može da finansira svoje donekle slobodnije trošenje.

Prelazak na električna vozila zahtijevaće više sirovina za proizvodnju baterija uključujući gvožđe i litijum, navodi Musk. Čitava industrija treba da se značajno uveća da bi se dostigao kapacitet proizvodnje baterija dovoljan za potpunu zamjenu fosilnih goriva.

Kompanija Tesla proizvodi električna vozila, solarne krovove i baterije koje doprinose dekarbonizaciji saobraćajnog i energetskog sektora.

Cilj kompanije je “uvjek bio da ubrza održivi razvoj”, rekao je Musk. “To nam je i dalje daleko najbitniji cilj.”

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *