Žugić u fotelji dok Đukanović ne odluči

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke (CBCG) obavijestio je predsjednika države Mila Đukanovića o isteku mandata aktuelnom guverneru vrhovne monetarne institucije Radoju Žugiću, a kada će predsjednik države predložiti novog kandidata iz njegovog kabineta nije precizirano.

Prema Zakonu o CBCG guvernera imenuje Skupština, na predlog predsjednika Crne Gore. On se imenuje na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

Zakonom nije definisan rok u kome predsjednik države predlaže kandidata za guvernera, dok je Savjet CBCG obavezan da obavijesti predsjednika države o isteku mandata guvernera najkasnije 60 dana prije isteka njegovog mandata.

Prema zakonu član Savjeta CBCG kome je istekao mandat nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog člana. Žugić je po funkciji član Savjeta.

Savjet CBCG obavijestio je predsjednika Crne Gore o isteku mandata aktuelnom guverneru. Predsjednik Đukanović će pravovremeno predložiti Skupštini kandidata za guvernera, odgovoreno je Vijestima iz Đukanovićevog kabineta.

Skupština je 30. septembra 2016. godine na predlog tadašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića izabrala Žugića za guvernera, a njegovom prethodniku Milojici Dakiću mandat je zvanično istekao 14. oktobra te godine.

Žugić je prvi put u CBCG došao u oktobru 2010. godine (kao čovjek blizak Đukanoviću) nakon što je DPS s te pozicije uklonio Ljubišu Krgovića. Aktuelni guverner prvi put u CBCG ostaje do kraja 2012. godine kada mu je Đukanović tražio da dođe za ministra finansija koje je pokrivao do izbora prelazne Vlade u prvoj polovini 2016. godine.

U Savjetu CBCG je upražnjeno jedno mjesto od decembra 2019. godine kada je s te pozicije Zorica Kalezić izabrana za viceguvernera umjesto Irene Radović.

Riječ je o poziciji koja je trebalo da se popuni na predlog skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

CBCG je dopisom od 11. 2. 2021. Skupštini ukazala da je imenovanjem člana Savjeta za viceguvernera ostalo upražnjeno mjesto jednog člana Savjeta koji nije zaposlen u CBCG, rečeno je Vijestima ranije u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Vijesti do zvaničnog odgovora iz parlamenta zašto nije pokrenuta procedura za popunu ovog upražnjenog mjesta nijesu došle.

Skupština bira četiri člana Savjeta CBCG, a na njen predlog u njemu su sada Milorad Jovović, Ruždija Tuzović i Nikola Milović koji su izabrani u julu 2018. godine.

U Savjetu CBCG su još Žugić, Kalezić i druga dva viceguvernera Nikola Fabris i Miodrag Radonjić. Fabris je na novi mandat izabran u martu 2017. godine, a Jovović krajem te godine.

Izvještaji CBCG skupljaju prašinu u skupštinskim fiokama

Osim što poslanici do danas nijesu izabrali jednog člana Senata kojeg po zakonu predlaže skupštinski Odbor za ekonomiju, nijesu se bavilini radom vrhovne monetarne institucije od 2019. godine.

Naime, u skupštinskoj proceduri su godišnji izvještaji o radu sa izvještajima o finansijskom poslovanju za tri godine 2019, 2020. i 2021. godinu koji nijesu razmotreni.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *