Zašto se taji spisak od 580 lica kojima su poklonjeni stanovi?

Dodajte komentar

Iz Vlade Crne Gore od kraja juna nijesu odgovorili na zahtjev “Dana” da dostave spisak 580 funkcionera i drugih lica koja su u poslednjih deset godina dobila od države stanove i kredite po povoljnim uslovima. Na zahtjev za slobodan pristup informacijama upućen 28. juna putem mejla izostao je bilo kakav odgovor, iako je zakonska obaveza da se na njega odgovori pozitivno ili negativno.

Bivši rukovodilica stručnog tijela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković pozvala je ranije u izjavi za “Dan” Vladu, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, da objavi spisak od 580 lica koji su od države dobili stanove i kredite po povlašćenim uslovima. Ćalović Marković precizira da je na spisku 175 funkcionera i 405 državnih službenika i drugih lica koji su u poslednjih desetak godina od države dobili stanove ili kredite, te da ga bivši savjet nije objavio jer nijesu dobili kompletnu dokumentaciju od Uprave za državnu imovinu i katastar. Procjena je da je u ove svrhe isplaćeno oko 25 miliona novca poreskih obveznika, ali se upozorava da bi ta cifra mogla biti i duplirana.

Prema ocjeni Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, nije iznenađenje ćutanje nadležnih da se dostave podaci, imajući u vidu da je manjinska vlada bila u rukama DPS-a i igrala po taktovima te partije, a ni trenutno stanje nije drugačije.

– Stvarnoj borbi protiv korupcije od strane manjinske vlade odzvonilo je i prije nego je izabrana, odnosno već od onog časa kada se znalo da će joj baš DPS pružiti podršku. Koliko su stvari bile paradoksalne i porazne pokazuje i što su u manjinsku vladu izabrani neki od funkcionera koji su ranije dobili stanove po povlašćenim uslovima. Pa, kako je bilo realno očekivati da će manjinski premijer da se pozabavi svojim prvim saradnikom, odnosno potpredsjednikom kao direktnim korisnikom te beneficije? Stoga se manjinski premijer javno hvalio onim rezultatima borbe protiv korupcije, koju je snažno započelo Specijalno državno tužilaštvo, iako je to odvojena grana vlasti i nije Vladin rezultat. Istovremeno je manjinski premijer prljavi veš iz svojih odaja gurao pod tepih. Da je tokom tromjesečnog trajanja manjinske vlade makar i djelić energije uložio u rješavanje pitanja povlašćenih stanova i kredita, građani bi to snažno pozdravili. Ovako im je svima, bukvalno, gazio po golom zrnu razuma – ocijenila je za “Dan” Mrdović.

Navodi da su istovremeno u potpunosti izostali rezultati rješavanja ovog duboko nepravednog problema, gdje su onima sa najviše primanja i na istaknutim funkcijama praktično poklanjani stanovi, a onda su isti ti donosili sijaset odluka protivnih javnom interesu, a u korist partija i/ili privilegovanih pojedinaca.

– Svjedoci smo da nema nikakvih pravnih poteza kako bi se ispravila nepravda, a ona se može ispraviti jedino tako što će oni koji su dobili takve privilegovane stanove, platiti njihovu punu tržišnu cijenu i taj se novac sliti u državnu kasu. I ne ćuti samo manjinska vlada u saopštavanju imena svih funcionera koji su dobili ovu beneficiju, već ćute i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa, i ASK, i tužilaštvo… A očekivanja da će stvari sa mrtve tačke pomjeriti neki novi savjet za borbu protiv korupcije su nerealna, jer će to tijelo, u postojećim uslovima, biti samo prazna ljuštura i bacanje prašine u oči građanima –smatra Mrdović.

Abazović je ranije kazao kazao da je Vlada formirala stambenu komisiju da preispita odluke prethodnih, kao i da se ne odustaje od podjele stanova i kredita, izuzev za sudsku i zakonodavnu vlast.

Nema povlašćenih, fokus borba protiv korupcije

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić ranije je kazao za “Dan” da će se Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije baviti i podjelom stanova funcionerima po povlašćenim uslovima, kao i svim pitanjima koja su bila u fokusu prethodnog Vladinog tijela. On je poručio da nema povlašćenih i da ova vlada ima u fokusu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na čelu novog savjeta je Abazović, dok je potpredsjednik Miljanić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *