Iluzije su razbijene, Evropa ulazi u recesiju, čeka nas duga i hladna zima

Dodajte komentar

Ruska agresija na Ukrajinu, neujednačen oporavak od pandemije, suša na većem dijelu kontinenta, visoka inflacija – faktori su koji sa sobom nose i ogromne neizvjesnosti u pogledu ekonomske budućnosti Evrope. Nacionalne vlade žure da pomognu najugroženijima, a uslijed sve te nervozne zbrke postoji i jedan opšti konsenzus: dolazi recesija, piše The Economist.

Koliko će pad biti bolan zavisi od toga kako će se apsorbovati ovaj energetski šok i kako će kreatori javnih politika odgovoriti na isti. Ove nedjelje su cijene energije dosegle nekod nezamislive visine – više od 290 eura po megavat satu za referentnu vrijednost gasa  koji će se isporučivati u četvrtom kvartalu godine. Inače, uobičajena cijena prije pandemije bila je oko 30 eura. S obzirom da je gasgas marginalno gorivo na evropskom tržištu električne energije, ovaj određuje i širu cijenu električne energije.

Evropska ekonomija ušla je u krizu u relativno snažnoj poziciji. Tržište rada još uvijek je relativno zdravo, a nezaposlenost se kreće oko 6,6 posto. Rast plata vjerovatno će se ubrzati u narednim mjesecima. Inflacijska očekivanja su donekle splasnula, a potrošnja i nije toliko pala.

Evropske ekonomije su u slobodnom padu

Ipak, stvari će za nekoliko mjeseci izgledati znatno tmurnije iz tri razloga. Prvo, industrija je pod pritiskom. U proljeće su čelnici najvećih evropskih proizvođača tvrdili da bi prebrzo prekidanje snabdijevanja ruskim gasom podrazumijevalo i ekonomsku krizu za cijeli kontinent. No, uprkos visokim cijenama, industrijska proizvodnja zasad ostaje na prethodnim nivoima. Razlog je sljedeći: “Riječ je o zaostalim narudžbama iz prošlosti”, objašnjava Michael Hüther iz Njemačkog ekonomskog instituta.

Ti zaostatci, naravno, neće trajati vječno, a neki pokazatelji koji se odnose na blisku budućnost poprilično su sumorni. Slijedi pad koji će odraziti slabljenje globalne, a posebno kineske ekonomije. Kao što primjećuje Robin Brooks s Instituta za međunarodne finansije, takav pad mogao bi označiti prekretnicu u ekonomskom ciklusu.

Najgore će biti pogođene industrije istočno od Rajne. Njemačko nezdravo oslanjanje na kineske kupce podrazumijeva pad potražnje za novom robom u čitavom lancu snabdijevanja. Čini se da je i italijanska industrija u slobodnom padu. Poljska i Češka, obje izvan eurozone, takođe su izrazito ranjive. Izuzetak je Mađarska, gdje se proizvodnja širi zdravim tempom, zahvaljujući, između ostalog, procvatu električnih vozila i dugoročnim energetskim ugovorima.

Drugi razlog za zabrinutost je taj što će uslužni sektor na svoja pleća preuzeti borbu s posrnutim evropskim ekonomijama. Sezona je u Francuskoj i na jugu Evrope bile zaista jaka, turisti su obilato koristili ušteđeno za vrijeme pandemije, turizam je dodatno porastao tokom ljeta. No, raspoloženje opada jer potrošači već stežu kaiš u pripremi za dugu, hladnu zimu. Usluge će vjerovatno stagnirati u nadolazećim mjesecima, a nekretnine i transport će se suočiti s posebno ozbiljnim poteškoćama.

Euro u paritetu s dolarom prvi put u dvije decenije

Na kraju, Evropa će gotovo sigurno doživjeti koincidiranje energetskog šoka s rastućim kamatnim stopama. Evropska centralna banka, zajedno je s mnogim svjetskim centarlnim bankama, ozbiljno podcijenila rast cijena, pa je sada odlučna da vrati godišnju inflaciju na oko 2 posto, poslije alarmantnih 9,1 posto zabilježenih u avgustu. Ekonomisti stoga očekuju da će banka u borbi protiv inflacije pokušati da podeblja svoje kapacitete povećanjem kamatnih stopa. Očekivano, prinosi na evropske kratkoročne i dugoročne obveznice porasli su u proteklom mjesecu. Uprkos tome, euro je nastavio da pada, spustivši se na paritet s dolarom prvi put u dvije decenije. To je ujedno još jedna briga za kreatore politike na kontinentu – slabija valuta potiče inflaciju skupljim uvozom, pogađajući stvarne prihode, a time i potrošnju.

Sve ovo jamči da će evropska ekonomija sigurno ući u recesiju, predvođenu Njemačkom, Italijom te srednjom i istočnom Evropom. Analitičari banke JPMorgan Chase očekuju godišnje stope rasta od minus 2 posto u četvrtom kvartalu ove godine, minus 2,5 posto za Francusku i Njemačku i minus 3 posto za Italiju. Italijanski problemi i visoki dugovi potencijalno bi mogli izazvati nervozu na evropskim tržištima obveznica. Evropski političari potrošili su mnogo vremena razmišljajući o tome kako odgovoriti na skok cijena energije. Uskoro ih čeka kriza nemjerljivo širih razmjera.

jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *