Damjanović: Nećemo emitovati obveznice zbog nedostajućih sredstava

Dodajte komentar

Vlada će nedostajuća sredstva dominantno tražiti na domaćem tržištu, pri čemu u bankama ima dovoljno likvidnosti, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da se neće ići na emisiju obveznica.

“Razgovaramo safinansijskim sektorom u zemlji i inostranstvu da se blagovremeno obezbijede ova nedostajuća sredstva, odnosno krediti i pozajmice. Njih ćemo dominantno tražiti na domaćem tržištu, likvidnosti imau bankamadovoljno”, rekao je Damjanović za TV Prva.

On je naveo daće se vjerovatno ići i na emisiju državnih zapisa, što su kratkoročne hartije koje obezbjeđuju likvidnost i premošćuju disbalans u prihodima i rashodima.

“Nećemo ići na emisiju obveznica. Dosta ih je emitovano. Niti je vrijeme, a cijena tih obveznica nije nimalo naivna. Realno su kamatne stope porasle, ali probaćemo da kroz strpljive razgovore sa našim partnerima obezbijedimo maksimalno povoljne uslove da ovu godinu zaokružimo”, naveo je Damjanović.

On je kazao da bi Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu trebalo da bude dostavljen Vladi do kraja naredne sedmice, uz moguća kašnjenja od nekoliko dana zbog hakerskih napada, a kako bi se o njemu krajem mjeseca raspravljalo na vanrednoj sjednici parlamenta.

Damjanović je saopštio da su rebalansom planirana nedostajuća sredstva na nivou od 715 do 720 miliona eura, pri čemu je trošenje depozita manje nego prošle godine. Prema njegovim riječima, prethodna administracija je potrošila 409 miliona eura, dok će ova potrošiti oko 384 miliona.

“Ostalo će biti pozajmice i krediti, koji će biti od 325 do 350 miliona eura, au zavisnosti od obaveza koje imamo vezano za Fond PIO”, rekao je Damjanović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *