SAD zabranile prodaju AI čipova Kini

Dodajte komentar

Dva najveća američka proizvođača čipova dobila su naređenje vlade SAD da prestanu sa prodajom dijela svoje tehnologije Kini, koja se može koristiti za vještačku inteligenciju (AI), prenosi CNN.

“Nvidia Corp” i “AMD”, kompanije među najvećim svjetskim proizvođačima grafičkih čipova, saopštili su u srijedu da ih je američka vlada pozvala da zaustave izvoz određenih čipova visokih performansi u drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

“Nvidia Corp” je navela da su joj američki zvaničnici rekli da se to zahtjeva zbog potencijalnog rizika da se proizvode koriste ili preusmjere na “vojne krajnje korisnike“, navodi CNN.

Ograničenja se odnose na postojeća A100 i najavljena H100 integrisana kola, kao i sve sisteme koji ih uključuju i stupaju na snagu odmah, navodi se u saopštenju kompanije.

Taj potez prijeti da smanji poslovanje “Nvidia Corp” u vrijednosti od 400 miliona dolara, precizira se u podnesku kompanije američkom regulatoru.

Otprilike to je ono što je tehnološki gigant sa sjedištem u Kaliforniji predvideo prošle nedjelje kao potencijalnu prodaji Kini, na koju bi nova ograničenja mogla da utiču, navodi se u podnesku, prenosi CNN.

Akcije kompanije “Nvidia Corp” pale su za 6,6 odsto na zatvaranju berzi u srijedu, dok su akcije “AMD” pale za 3,7 odsto, navodi američka televizija.

(Tanjug)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *