Od danas važna izmjena za tekuće račune

Dodajte komentar

Od danas se na iznos “prećutnog” prekoračenja na tekućim računima primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope na isti način kako je to propisano i za dopuštena prekoračenja, naglasio je izvjestilac Kluba poslanika Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima, doc. dr Tomislav Sokol.

To je dobra vijest za gotovo 1,8 miliona potrošača u Hrvatskoj kojima je odobreno prećutno prihvaćeno prekoračenje na tekućem računu.

“Banke danas počinju primjenjivati ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prećutna prekoračenja, a to će u praksi značiti niže troškove ‘minusa’ na tekućim računima. Radi se o značajnom sniženju s obzirom na to da je prema podacima Hrvatskog udruženja banaka prosječna kamatna stopa na prećutna prekoračenja do sad iznosila 10,97 odsto, a od danas će ona iznositi maksimalno 7,31 odsto”, poručio je Sokol.

“Osim snižavanja kamatne stope, Memorandum  razumijevanju o prekoračenju po tekućem računu donosi i druge pogodnosti za potrošače, od kojih je svakako najznačajnija da će banke morati najkasnije do 30. septembra iduće godine da ponude potrošačima prelazak iz prećutnog u dopušteno prekoračenje koje je povoljnije za potrošače”, istakao je Sokol te naglasio da se pravila Memoranduma koji je potpisan s bankama, primjenjuju do stupanja na snagu zakona kojim će se urediti pitanja prekoračenja, tj. do trenutka implementacije nove Direktive za koju je Sokol ranije imenovan za izvjestioca Kluba poslanika EPP-a u Evropskom parlamentu.

Kako je naveo, predloženo je da banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti otplate u ratama mogle da zatraže povrat minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Drugim riječima, ništa ne bi sprečavalo banke da sjutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja po osnovu prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima garantovati pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako da ukinu prekoračenje već će o tome morati da obavijeste potrošače u razumnom roku, i ponude im otplatu u ratama. Veseli me što Memorandum o razumijevanju ide upravo u tom smjeru. Dodatno, važno je istaći da novim pravilima o potrošačkom kreditiranju zabranjujemo i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu povećanim limitom zaduženja na računima”, zaključio je Sokol.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *