Damjanović sa Rajzing-Rajnke: Ministarstvo finansija jedno od najpogođenijih hakerskim napadima

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je, zbog spacifičnosti podataka kojima upravlja, jedno od najpogođenijih hakerskim napadima na državne institucije, a konačne posljedice u vidu zloupotrebe tih podataka, biće moguće sagledati nakon završetka podrobne istrage nadležnih organa.

To je kazao ministar Aleksandar Damjanović u razgovoru sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing-Rajnke i šefom ekonomske sekcije te ambasade Valterom Andonovim povodom najozbiljnijih sajber napada sa kojima se država do sada suočila.

“U značajno otežanim uslovima funkcionisanja, redovno izvršavamo sve obaveze, ali ovakav način rada zahtijeva dodatan oprez i usporava dinamiku ozbiljnih finansijskih politika, poput pripreme budžeta”, kazao je Damjanović.

On smatra neophodnim jačanje IT javnog sektora i snažnije uvezivanje sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite.

Ambasadorka je kazala da slična praksa postoji i u njenoj zemlji. Tokom sastanka razmatrani su modeli posredstvom kojih bi se očuvala bezbjednost i sigurnost i preduprijedile štete eventualnih budućih napada.

Ambasadorka Rajnke dijeli zabrinutost zbog agresivnih napada, koji dolaze u politički osjetljivom trenutku za Crnu Goru, naglašavajući da će pružiti partnersku podršku u cilju utvrđivanja i sanacije postojeće štete. Zajednički je zaključak da će se raditi na utvrđivanju uzročnika i prevenciji potencijalne buduće štete u dijelu sigurnosti podataka građana i države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *