Crnogorski Telekom: 5G mreža dostupna za gotovo 70% građana Crne Gore

Dodajte komentar

Mreža 5G Crnogorskog Telekoma dostupna je za gotovo 70% stanovništva u Crnoj Gori, a Telekom ima i najveću pokrivenost stanovništva i teritorije 4G mrežom, pokazuju zvanična mjerenja Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).

Kada je o 4G mreži riječ, Telekom ima najveću pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore – više od 97% stanovništva u zemlji pokriveno je Telekom 4G mrežom. Uz to, Telekom je 4G mrežom pokrio gotovo 78% ukupne teritorije Crne Gore.

5G mrežom Telekom je pokrio 68,92% stanovništva u Crnoj Gori, kao prvi i operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom na teritoriji Crne Gore.

Tehnologija Crnogorski Telekom Operator 2 Operator 3
4G – stanovništvo 97,03% 96,73% 95,00%
4G – teritorija 76,97% 73,24% 56,45%
5G – stanovništvo 68,92% / /

Mrežu najnovije generacije Telekom je lansirao u Podgorici u aprilu ove godine, dok je u julu cijelo urbano jezgro glavnog grada pokriveno 5G mrežom, i nastavljeno njeno širenje u drugim crnogorskim gradovima.

„Danas u 18 crnogorskih gradova imamo aktivnu 5G mrežu, a u Podgorici 5G stanice imamo na 25 lokacija čime pokrivamo gotovo čitav grad. Krajnji cilj je da 5G mrežu učinimo dostupnom u svim crnogorskim gradovima“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Iz godine u godinu Telekom bilježi najveći internet saobraćaj, odnosno najveći godišnji protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori.

„Telekom ima najveći broj postpejd korisnika i korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste mnogo govore o kvalitetu mobilne mreže Telekoma. Nakon što smo ove godine u rekordno kratkom roku realizovali modernizaciju 4G mreže na 80 lokacija u zemlji, saobraćaj u mobilnoj mreži Crnogorskog Telekom povećao se za 56% tokom ljeta, odnosno sa 93 terbajta dnevno prošle godine na 145 terabajta dnevno ove godine u ljetnjim mjesecima. Naravno, nastavljamo dalje sa razvojem naše mobilne mreže kako bismo građanima Crne Gore omogućili pristup tehnologijama budućnosti. Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, pa i u slučajevima kada se suočavamo sa velikim opterećenjima na mreži, i uz podršku eksperata iz Dojče Telekom grupe napravili smo velike i značajne korake u tom dijelu“, zaključuje Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *