Posla za tužilaštvo i u udruženjima penzionera

Dodajte komentar

Komisija Fonda PIO otkrila je veliki broj zloupotreba u radu Udruženja penzionera prilikom raspodjela novca za pomoć socijalno ugroženim penzionerima, izgradnje stambenih zgrada i raspodjele stanova za penzionere podstanare. Neke zloupotrebe su tolike da su okarakterisane u izvještaju kao krivična djela, o čemu će se baviti i nadležne tužilačke institucije.

Izvještaji su krajem juna poslati Ministarstvu rada i socijalnog staranja i nadležnim tužilaštvima. Komisiju je formirao prethodni upravni odbor Fonda PIO, kojeg je nova Vlada promijenila početkom avgusta ove godine.

Neke od najtežih zloupotreba su podijela socijalne pomoći “ugroženim penzionerima” bez kriterijuma, da jedna osoba podiže pomoć i za više od 20 penzionera bez pravdanja, da se ne poštuju kriterijumi za podijelu stanova niti sudske odluke, da udruženja sudske kazne plaćaju od novca namijenjenog za pomoć ugroženima, da se novac dijeli bez potpisa onoga koji ga je primio, da fukcioneri udruženja sebi isplaćuju naknade za rad od novca namijenjenog za pomoć, da se aneksima ugovora i kompenzacijama sa građevinarima smanjuje ranije određeni broj stanova za ugrožene penzionere na nezakonit način, da se udruženja bave privrednim djelatnostima bez registracije… Otkriveno je i da je 89 penzionera koji su dobili stanove kao podstanari te stanove prodalo, a da su zatim nastavili da žive na adresama koje su prijavile kao podstanarske, što obesmišljava ovakav način pomoći.

Udruženja penzionera preko Fonda PIO dobijaju novac iz budžeta za rješavanje socijalno humanitarnih potreba i isplatu jednokratne pomoći, kao i za izgradnju stambenih objekata za podstanare i socijalno najugroženije korisnike penzija.

Komisija za provjeru i analizu trošenja novca opredijeljenog udruženjima penzionera podnijela je krajem juna dva izvještaja, jedan se odnosu na provjeru novca za socijalnu pomoć ugroženim penzionerima, a drugi za izgradnju stambenih zgrada i raspodjelu stanova.

Komisija konstatuje da više opštinskih i mjesnih udruženja penzionera ispoljilo opstrukcije i da nisu dostavljali tražene podatke o podijeli novčane pomoći ugroženim koji su bili neophodni za rad komisije.

Kako je objašnjeno, udruženja penzionera bila su dužna novac dobijen na ime pomoći podijeliti uz prethodno sprovedenu proceduru i na osnovu utvrđenih kriterijuma uz obavezu javnog oglašavanja u skladu sa odlukom Komisije za socijalno-humanitarna pitanja Saveza udruženja penzionera Crne Gore. Ovom odlukom su propisani kriterijumi na osnovu kojih se odlučuje o dodijeli novca – stambeno pitanje penzionera (podstanar), zdravstveno stanje, broj članova u porodici koji se izdržavaju od penzije, visina penzije, ostali prihodi u porodici i opšte imovno stanje penzionera.

Prilikom kontrole podijele novčane pomoći utvrđeno je da je veoma mali broj mjesnih udruženja poštovao sve kriterijume za dodijelu jednokratne pomoći, kao i da u značajnom broju mjesnih udruženja nije obezbjeđen potpis penzionera koji su primili pomoć kao što su udruženja za mjesne zajednice Zagorič, Proleter, 13. jul, Ostros, Šušanj,…

”U jednom broju mjesnih udruženja jedno lice je podizalo novčanu pomoć za više penzionera, bez dokaza o tome šta se dalje dešavalo sa podignutim novcem. U mjesnom udruženju Pečurice Bar jedno lice je na taj način podiglo pomoć za 21 penzionera, u Ostrosu jedno lice za 12 penzionera, i tako dalje…”, navedeno je u izvještaju.

U pojedinim slučajevima iznosi dodijeljenog novca udruženjima nisu odgovarali iznosu koji je isplaćen, kao i da su utvrđivane greške u rednim brojevima u spiskovima, što nije odgovaralo prikazanom iznosu novca.

”Iako je odlukom Saveza udruženja penzionera jedan dio sredstava izdvojen za troškove realizacije ove aktivnosti, u pojedinim slučajevima je zabilježeno da su mjesna udruženja navedene troškove pokrivala iz sredstava opredijeljenih za isplatu. Na ovaj način, određeni broj penzionera nije dobio pomoć koja mu je pripadala”, navedeno je u izvještaju.

Tužilaštvo već istražuje spornu gradnju i podjelu stanova

Udruženja penzionera Podgorice, Nikšića, Cetinja, Bara i Danilovgrada, kao nevladine organizacije nisu registrovana za obavljenje privredne djelatnosti, a bavili su se neposrednom privrednom djelatnošću izgradnjom stambenih zgrada, što je, kako je navela Komisija, krivično djelo.

Podgoričko Udruženje penzionera je, kako je navedeno, potpisalo fiktivni ugovor o građenju sa firmama “Kroling” i “Viner Co”, čime je nanijeta šteta državi od 121.994,85 eura, koliko iznosi izračunati PDV, koji je predstavljen kao ulazni i koji je bez osnova ispostavljen, s obzirom da je rkovodstvo udruženje sve poslovne prostore i šest stanova prodalo “Krolingu”.

Isto udruženje ne postupa po pravosnažnim i izvršnim sudskim presudama, u vezi sa podijelom stanova i obavezom da izvrši novu raspodjelu, i predstavlja krivično djelo neizvršenja sudske odluke.

Utvrđeno je i da je isto udruženje donijelo odluku da stanove dijeli prije početka gradnje, što je, kako je navedeno, još jedan primjer nezakonitog postupanja rukovodstva udruženja jer se raspodijela stanova vrši mimo javnog raspisanog oglasa, rang-liste i pravilnika. To predstavlja osnov za poništenje i nove odluke, a rukovodtsvo udruženje ulazi u zonu novog krivičnog djela, kazne plaća novcem namjenjenim za pomoć penzionera i dovodi u zabludu korisnike prava.

Navedeno je da su ovi ugovori izazvali višestruku štetu po penzionere zbog aneksa, kompenzacija, prihvatanja dodatnih radova mimo ugovora, odustajanja od izvođenja radova,… čime je sve smanjivan broj stanova koji su na kraju dobili penzioneri.

Za ove slučajeve je već predata krivična prijava i nadležno tužilaštvo je otvorilo istragu i zatražilo dodatna vještačenja.

Komisija u izvještaju ističe i da je Udruženje penzionera Nikšić iskazalo veliku opstrukciju dostavljenjem šturih podataka o svojoj stambenoj izgradnji, kao i još nekoliko drugih udruženja.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *