Od ekonomskog državljanstva na računima 97 miliona eura

Dodajte komentar

Preko programa ekonomskog državljanstva, do sada je u budžet Crne Gore kroz takse uplaćeno 29.000.000 eura, pokazuju podaci Agencije za investicije dostavljeni “Danu”.

Takođe, na račun za manje razvijene opštine do sada su uplaćena 22.000.000 eura, i taj novac do sada nije trošen, a gotovo dva puta veći je iznos na ESCROW računu, odnosno računu za aplikacije koje su u proceduri.

Kako ističe direktor Agencije Mladen Grgić, ako se uzme u obzir finansijski pokazatelji, te da su investicioni projekti do sada prihodovali nešto više od 46 miliona eura, možemo biti zadovoljni.

“Ipak, čini se da smo uz bolju administrativnu pripremljenost i više konzistentnosti prilikom primjene odluke, mogli ostvariti i bolje rezultate. U pripremi analize sredinom prošle godine, Agencija je smatrala da program treba produžiti za period tokom koji je stagnirao, zbog kašnjenja u izdavanju licenci, nemogućnosti dobijanja državljanstva za djecu mlađu od 18 godina i interupciju nastalu kovidom. Zbog pomenutih problema i slabe promocije, vladalo je slabo interesovanje za program, što je moglo dovesti do obustave investicionih projekata na sjeveru”, istakao je Grgić.

On navodi i da su upoznati sa negativnim stavom EU, zbog čega je Vlada i najavila da neće nastavljati program nakon 31. decembra 2022. godine.

“Iako razumijemo zabrinutost EU institucija, treba napomenuti da Vlada nije dobila nijednu konkretnu zamjerku koja se tiče dobitnika ekonomskh pasoša, što govori da se radi o izuzetno kontrolisanom procesu. Nakon krize izazvane ratom u Ukrajini, uvedene su dodatne mjere, a s obizrom na broj aplikacija, vjerujemo da se završetkom projekta, neće ugroziti investicioni ciklus započet na sjeveru, dok će prikupljena sredstva biti dovoljna za unapređenje infrastrukture”, navodi Grgić.

Ukupno su primljena 753 zahtjeva, odnosno 2.434 sa članovima porodica.

“Do sada je odobreno 447. Među primljenim, najbrojniji su državljani Rusije njih 1.211, Kine 257, Libana 81, Ukrajine 54, SAD-a 151, Južnoafričke Republike 114, Saudijske Arabije 57, Indije 56, dok među aplikantima ima i državljana Australije, UAE, Japana, Kazahstana, Meksika, Filipina, Kanade, Poljske, Turske”, kazao je Grgić.

Zahtjev za dobijanje ekonomskog državljanstva podnosi se preko agenta za posredovanje, a provjeru vrši agent za ocjenu međunarodne podobnosti.

“Kada Agencija izda potvrdu o administrativnoj usaglašenosti dokumentacije, dokumentaciju prosleđuje na provjeru agentu za ocjenu međunarodne podobnosti (C-RM i EXIGER), koji su taj posao dobili na međunarodnom tenderu”, navodi Grgić.

Potom utvrđuju da aplikant i povezana lica nemaju kriminalni dosije u državi porijekla ili državi u kojoj je stekao državljanstvo ili boravište, da nije izvršio krivično djelo u Crnoj Gori, nije optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom, da se ne nalazi na Interpolovoj ili Europolovoj potjernici, da kompanije u kojima je osnivač nije osuđena za privredne prestupe niti im je zabranjena djelatnost u poslednjih pet godina, da ne predstavlja opasnost po nezavisnost i nacionalnu bezbjednost, da nije optuživan za terorizam i finasiranje terorizma, zločine protiv čovječnosti, da ima dokaz o porijeklu novca…

“Agent je obavezan da provjeri političku izloženost, a potom dostavlja pisani izvještaj sa pozitivnom ili negativnom ocjenom. Kada nadležni organ utvrdi ispunjenost kriterijuma, podnosi izvještaj premijeru, a onda se obavještava se aplikant”, ističe Grgić.

Aplikant je onda dužan da izvrši uplatu sa ESCROW računa na račun namijenjen za razvoj manje razvijenih opština i na račun investitora.

“Aplikant može steći crnogorsko državljanstvo ako je izvršio uplatu 15.000 eura, 10.000 po članu porodice za najviše četiri i 50.000 za svakog sledećeg člana. Ako je na ESCROW račun položio iznos od 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština i 100.000 eura za razvoj inovacione politike. Moguće je i da na ESCROW račun položi iznos od najmanje 450.000 eura, za projekat u Podgorici ili primorskom regionu ili najmanje 250.000, za projekat u sjevernom ili središnjem regionu”, zaključuje Grgić.

Turska postala ozbiljna konkurencija Crnoj Gori

Poslednjih mjeseci primjetno je da su bogati Rusi, crnogorsko primorje zamijenili turskim, odnosno preorjentisali se na kupovinu nekretnina u ovoj državi. Zbog sankcija, brojne države su zabranile dolazak ruskih investitora, ali je Turska tome odoljela. U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine preko programa ekomomskog državljanstva Crna Gora je inkasirala više od 73 miliona eura. Od tog iznosa više od 50 miliona uložili su građani Rusije. Vlada Zdravka Krivokapića je dodijelila ukupno 317 počasnih državljanstava, od kojih su čak 293 ekonomska. Za dobijanje turskog državljanstva, potrebna je investicija u nekretnine od 250.000, oročena sredstva od 500.000 dolara u turskim bankama ili kupovina obveznica u istom iznosu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *