BiH ukida obavezne dozvole domaćinstvima za postavljanje solarnih panela

Dodajte komentar

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) ukida energetske, urbanističke, građevinske, upotrebne kao i dozvole za obavljanje djelatnosti za postavljanje malih solarnih elektrana u domaćinstvima, prenio je Večernji list.

Kako se objašnjava, u novom Zakonu o električnoj energiji FBiH objekti koji koriste obnovljive izvore energije (izuzev hidroelektrana) instalisane snage manje od jednog megavata (MW), u potpunosti su oslobođeni obaveze pribavljanja energetske dozvole.

Prema zvaničnim analizama, gotovo 90 odsto objekata koji koriste obnovljive izvore energije, a koji se grade u Federaciji, manji su od jednog MW.

Zakon, kako se dodaje, uvodi sistem sertifikovanja ovlašćenih instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana, instalisane snage do 23 kW (kilovata). Ipak, građani će sami birati dobavljača opreme.

Na taj način, kako se objašnjava, olakšana je izgradnja solarnih elektrana i vjetroelektrana, a poslove u vezi sa instalacijom i puštanjem u rad proizvodnog objekta obavljaju ovlašćene osobe sa potrebnim stručnim znanjima koje odaberu investitori.

Oslobađanje od pribavljanja građevinske i urbanističke dozvole, kako je naglašeno, postiže se uvođenjem ovlašćenih instalatera.

Zakonom se predviđa i da će kupac imati slobodu da izabere snabdjevača strujom, kao i da će mu se obezbijediti pravovremeno informisanje o promjeni uslova snabdijevanja i da će dobijati jasno definisan sadržaj računa za utrošenu struju.

Zakon kojim se sve ovo reguliše u Domu naroda FBiH razmatran je u formi nacrta.

Izvor: Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *