Uniprom: UPC odbija da vrati 8 miliona PDV pretplate; UPC: Nema više povlaštenih

Dodajte komentar

Kompanija Uniprom 1. septembra raskida ugovore sa oko 300 zaposlenih u primarnoj proizvodnji, rečeno je iz ove kompanije.

Kako su precizirali, uz odluku da “prekinu poslovno-tehničku saradnju” sa ovako velikim brojem zaposlenih, Vladu Crne Gore, premijera i nadležna ministarstva obavijestili su i o činjenici da Uprava prihoda i carina “neće da vrati poresku pretplatu od 7,8 miliona eura”, te da su tu odluku donijeli direktor te institucije i načelnik Odjeljenja za velike poreske obveznike.

“Ovakvim ponašanjem namjerno je ugrožena likvidnost kompanije Uniprom i egzistencija zaposlenih radnika, ali i svih u repro-lancu, od čega najviše Luke Bar i Montekarga”, naveli su iz Uniproma, kompanije čiji je vlasnik Veselin Pejović.

Oni su uputili pisma direktoru UPC Radu Miloševiću, kao i direktoru kompanije koja zapošljava radnike u KAP-u.

“Protiv odgovornih službenika UPC kompanija Uniprom će podnijeti krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i za naknadu štete jer su ino-partneri već pokrenuli tužbe zbog štete koju i oni trpe odugovlačenjem finansijskih obaveza”, naveli su iz kompanije koja upravlja KAP-om.

U pismu Miloševiću precizira se da je ta institucija nanijela štetu kompaniji, jer on “samovoljom i zloupotrebom ovlašćenja ne dozvoljava Unipromu da dobije svoja sredstva po osnovu PDV pretplate u iznosu od 7,8 miliona eura”.

“Vaša odlučnost i upornost da nanosite štetu je nesporna, jer prispjela obaveza, izvršene kontrole i više naših urgencija vam nijesu bili upozorenje niti uticalo na vas da postupate u skladu sa zakonom”, stoji u pismu.

Povodom raskida ugovora, radnici KAP-a su za 13 sati najavili najavili protest tokom kojeg će blokirati put prema Aerodromu Podgorica.

UPC: Unipromu redovno uplaćivan povraćaj PDV-a

Povraćaj PDV-a je kompaniji Uniprom je redovno uplaćivan svakog mjeseca, saopšteno je za Uprave prihoda i carina i poručeno da “povlaštenih kompanija više neće biti”.

“Na mjesečnom nivou se Upravi prihoda i carina radi povrata PDV-a obrati u prosjeku više od 150 privrednih društava. S obzirom na to da je u pitanju veliki broj firmi, svi zahtjevi se rješavaju redom, u skladu sa ustaljenom procedurom, nepristrasno i bez povlašćenog odnosa prema bilo kojem privrednom subjektu”, navodi se u saopštenju Uprave.

Poručuju da pojedine više neće imati povlašćen status, te da menadžmenti pojedinih kompanija “moraju da budu svjesni da, ukoliko su ranije dobijali neki poseban tretman u smislu ubrzanih procedura, to više nije slučaj”.

“Svi pritisci da se povrat PDV-a realizuje brže, neće uroditi plodom. U predmetnom slučaju se radi o višemilionskom iznosu, tako da potrebne dodatne provjere i kontrole. Povrat PDV-a kompaniji Uniprom je odobren, potpisan i upućen na dalju nadležnost prema Ministarstvu finansija i Trezoru”, zaključuje iz UPC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *