Sedam miliona za Montefarm, rebalansom dodatnih 30

Dodajte komentar

Vlada će na prvoj redovnoj sjednici, koja se očekuje u četvrtak, iz budžetske rezerve opredijeliti sedam miliona eura za Montefarm. Takođe, uplatiti mjesečni iznos od pet miliona. To je Radiju Crne Gore, saopšteno iz Fonda zdravstva. Osim toga, rebalansom je predviđeno dodatnih 30 miliona, što bi u krajnjem, poručuju, uticalo na urednu snabdjevenost apoteka.

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje prema Montefarmu je gotovo 27 miliona eura, a dugovanje od 43 miliona koje je notirala farmaceutska kompanija je nastao zbog plana proširenja javnih nabavki ljekova. Dug prema javnim zdravstvenim ustanovama je oko 900 hiljada.To je za naš Radio saopštila PR Fonda Olgica Lakić.

“Fond za zdravstvstveno osiguranje vrlo ozbiljno shvata trenutnu situaciju i sa Ministarstvom finansija u procesu rješavanja problema koji nijesu od juče. Planiranim rebalansom budžeta oko 30 miliona eura je namijenjeno Montefarmu za rješavanje dugova iz prethodnog periodai nesmetano funkcionisanje do kraja tekuće godine”, navela je Lakić.

Lakić napominje da trenutno raspoloživa sredstva u budžetu Fonda za Montefarm iznose 25 miliona eura.

“Ukupna sredstva, ako bi se usvojio rebalans iznosila bi oko 50 miliona eura do kraja godine. Direktor Fonda Vuk Kadić u komunikaciji sa resorom finansija uspio je da obezbjedi dodatnih sedam miliona eura iz budžetske rezerve, a koja će biti odobrena na prvoj sjednici Vlade, tokom ove nedjelje. Početkom septembra Montefarmu će biti uplaćena mjesečna tranša od pet miliona eura predviđena budžetom za ovu godinu. Do 12.septembra biće uplaćeno 12 miliona, što će dugovanja prema pristiglim valutama prema dobavljačima na manje od jedne trećine duga”, naglasila je Lakić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana iz Montefarma je saopšteno da toj instituciji javne zdravstvene ustanove duguju gotovo tri miliona, Fond za zdravstveno osiguranje skoro 27 miliona, te da je zbog proširenja plana javnih nabavki ljekova od 43 miliona ukupno dugovanje prema farmaceutskoj kompaniji gotovo 73 miliona eura. Zbog neizmirivanja obaveza, poručili su nijesu u mogućnosti da nabave potrebne količine, pa medikamenata fali u apotekama.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *