CBCG i crnogorske banke potpuno bezbjedne od sajber napada na državne institucije

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore nije pogođena sajber napadima na računarsku mrežu državne uprave, saopšteno je portalu Bankar.me iz vrhovne monetarne institucije.

Oni kažu da stalno nadziru i obezbjeđuju sistem, te za to prate svjetske standarde i iskustva.

„Serveri i podaci Centralne banke Crne Gore su bezbjedni, a sigurnost podataka se kontinurano obezbjeđuje u skladu sa Politikom i pravilima bezbjednosti informacija CBCG, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim standardima i dobrom praksom“, istakli su iz CBCG

Ipak, napad na servere državnih institucija nijesu olako shvatili, pa su i oni više pažnje obratili na moguće napade.

„Bez obzira na sistem bezbjednosti podataka i poslovanja u cjelini, CBCG je dodatno podigla stepen pozornosti, sa ciljem minimiziranja rizika od sajber napada“, rekli su za Bankar.me

Kako su precizirali, i CBCG kao i cijeli bankarski sistem poslove obavlja u redovnom režimu rada, tako da se poslovanje ne smatra ugroženim.

„Kada je riječ o bankarskom sektoru, ni jedna od banaka u Crnoj Gori do sada nije obavijestila CBCG o postojanju bilo kakvih problema u poslovanju po bilo kojem osnovu koji proističe iz rizika potencijalnog prekida veza sa državnim institucijama“, naveli su iz CBCG.

Podsjećamo, serija sajber napada na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore počela 20. avgusta i još traje. Kako je rečeno iz Ministrstva javne uprave, riječ je o „brižljivo planiranom, organizovanom i finansijski pripremljenom planu“, a virus kojim je sistem napadnut vrijedi na „dark vebu“ (crnom tržištu na internetu) od 100.000 do dva miliona dolara. Zaraženo je 150 stanica u deset državnih institucija, a zbog moguće štete privremeno su isključeni svi onlajn sistemi – uključujući ona Uprave prihoda i carina, a među institucijama čiji su podaci nedostupni je i Ministarstvo finansija.

„Radi se na sanaciji štete i u ovom trenutku procjenjujemo kolika je. Sistem neće trpjeti trajne posljedice“, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj i dodao da je „ogroman novac uložen u ovaj atak“.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *