Afera INA, ‘teška’ stotine miliona eura, trese Hrvatsku

Dodajte komentar

U proteklih tridesetak godina u Hrvatskoj je otkriveno na desetine manjih i većih afera, u kojima su “padali” ministri, bivši premijeri, predsjednički kandidati… Međutim, afera INA, kroz nezakonitu preprodaju gasa, afera je svih afera u Hrvatskoj. O tome govori i podatak da je kroz nezakonitu preprodaju gasa INA oštećena za najmanje milijardu kuna (više od 133 milion eura), dok je pet i, koji su završili u istražnom zatvoru, ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od gotovo 850 milion kuna (113 milion eura).

Prema podacima Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), protivzakonita zarada Damira Škugora, koji je prvookrivljeni, i njegova oca Dane Škugora iznosi 482 miliona kuna (64,2 milion eura), dok je Goran Husić profitirao za 92 miliona kuna (12,2 milion eura), Josip Šurjak za 68,9 miliona kuna (9,1 miliona eura), a na računu njihove kompanije OMS-Ulaganje ostalo još 204 miliona kuna (27,1 miliona eura) protivzakonito ostvarene dobiti.

Dvije godine niko ništa nije vidio

U pojašnjenju USKOK navodi kako su okrivljeni nezakonitu zaradu ostvarili na osnovu sklopljenog ugovora s INA-om, odnosno gasarom istočna Slavonija, koja ima sjedište u Vinkovcima, preko koje je kompanija OMS-Ulaganje kupovala gas od INA-e po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, dok je potom gas prodavala na tržištu jednoj kompanija u inostranstvu po cijeni i do 210 eura po megawat satu. O kakvim imenima se radi govori i podatak da je Damir Škugor jedan od direktora u INA-i, Šurjak je predsjednik Hrvatske advokatske komore (HOK), a Husić suvlasnik Šurjakove kompanije. Na računu Dane Škugora, oca Damira Škugora, pronađeno je oko 500 miliona kuna (66,1 miliona eura) što je bio i povod da se krene u istragu.

Ono što dalje treba istražiti jeste da se ovakav način poslovanja odvijao najmanje dvije godine i da sve to nije primijetio niko od direktora u INA-i, članova Uprave, revizija unutrašnje i spoljne, resornog ministarstva… Mnogi kažu da u slučaju da su osumnjičeni zadržali novac kod kuće niko ne bi primijetio krađu od milijardu kuna. Alarm je upalio neko od službenika u banci, koji je primijetio neuobičajeno visoku uplatu na računu Dane Škugora.

“Više banaka je izvijestilo našu kancelariju o sumnjivim transakcijama kroz određeni vremenski period, u zavisnosti od toga kakav je bio modalitet obavljanja transakcija pojedinih predmetnih osoba u pojedinim bankama. Ovaj slučaj nije trajao toliko dugo i on je, osim aktivnosti Kancelarije, tražio i postupanje tijela kaznenog progona. To se relativno brzo izanaliziralo i izrealizovalo”, rečeno je iz kancelarije za sprječavanje pranja novca Ante Biluš.

Uprava je ‘elegfantno’ oprala ruke

Ovako velika afera s toliko “zamračenoga” novca izaziva zgražanje na sve strane. Jedan od onih koji je tužan poslije svega, ali kako sam kaže, ne i iznenađen, bivši je direktor INA-e Davor Štern, koji je u ovoj kompanjii radio i druge poslove. Bio je i član Nadzornog odbora te kaže kako je odlaskom s toga mjesta, zajedno s ostalim članovima, ostavio napisane preporuke šta i kako treba činiti da INA kao kompanija bude zaštićenija, ali i da očigledno to niko nije ni pogledao a da preduzme barem nešto primijenio. Po riječima Šterna, poslije ovakve afere predsjednik Uprave je taj koji je trebalo preuzeti odgovornost, ali on to nije učinio, nego su “elegantno” oprali ruke, optužili Škugora, pri čemu nisu vidjeli nikakvu svoju odgovornost.

“Činjenica je da način donošenja odluka nije adekvatan te smo mi prije desetak godina vodili bitku da se više ljudi uključi u pregledavanje i odobravanje ugovora. Došlo se do situacije da izvršni direktor ima veća ovlaščenja od članova Uprave. Ova afera pokazuje i da je unutrašnja kontrola u INA-i slaba, jer ovakvi ugovori su morali doći do izvršnih direktora i Uprave. Ovakva afera, s tolikim novcem koji je uzet, nešto je užasno. Lično, kada sve vidim, iznenadilo bi me da u INA-i nema još takvih sličnih ugovora”, rekao je Šterni.

Među onima koji su reagovali na aferu u INA-i je Dražen Oreščanin, koji je član  Upravnog odbora Glasa preduzetnika, koji je na svome Facebook profilu napisao objavu koju je naslovio “Vlada nakon krađe u INA-i mora pasti“. Prema njegovim riječima, to bi se dogodilo u svakoj normalnoj državi te da ova afera ne pokazuje samo nemar prema javnoj imovini i nefunkcionisanje sistema finansijske kontrole i nadzora, nego je očito da se pljačka ovih razmjera ne može događati bez političke podrške s najvišeg nivoa.

(Cijeli članak pročitajte na Aljazeera Balkan)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *