Virus kojim je napadnut informatički sistem Vlade vrijedi do 2,5 miliona dolara

Dodajte komentar

Ogromni finansijski resursi uloženi su u napad na IT infrastrukturu Vlade, ali svi podaci kako lični, tako i bankarski, pa i podaci iz elektronskih dnevnika školske djece za sad su na sigurnom.

To je saopštio ministar javne uprave Maraš Dukaj na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka, a Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), kazao je Dukaj, ima informacije da napadi dolaze iz Rusije.

“Mi kao resor ne možemo reći da li je išta tako, ali na tome rade sve relevantne službe, uključujući ANB, Ministarstvo odbrane, ali i partneri iz NATO”, kazao je Dukaj

Podsjetio je da je Crna Gora članica NATO, te da je nakon određenih sankcija Ruskoj Federaciji sa ozbiljnih zvaničnih adresa Rusije javno prijećeno da će to biti sankcionisano.

V.d. direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost – MJU Dušan Polović kazao je da je glavna šteta na podacima 150 kompromitovanih, odnosno zaraženih, radnih stanica, u desetak državnih institucija.

Rekao je i da su izuzeti hard diskovi koji su sada predmet forenzike.

Pojasnio je da se radi o DDoS napadima, dvije varijante ramsomvera i bot neta, kao i dvije sajber tehnike “ali da namjerno neće objavljivati koje”.

“Vrijednost virusa kojim su kod nas prvi put izvedeni napadi na dark webu je od 100 hiljada do 2,5 miliona dolara”, kazao je Polović.

On je još kazao da se radi na planu oporavka, ali da “nijedan sistem neće biti pušten u rad ukoliko nije u potpunosti čist”.

Kazao je i da su predložili gašenje infrastrukture, kako posljedice ne bi bile trajnije i duže.

Dukaj je ponovio da nijesmo imali ovako ozbiljan napad do sada.

On je rekao da se hibridni rat ne vodi samo kod nas već da su slična dešavanja bila i u okruženju, Zapadnoj Evropi ali i SAD.

Dukaj je kazao da nijesmo sami i da imamo podršku SAD, Francuske i Velike Britanije koje će se vrlo brzo uključiti i pomoći nam.

“Crna Gora nekoliko posljednjih godina nije dovoljno ni pričala ni investirala u IT bezbjednost. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i moraju se dogoditi ozbiljne infrastrukturne reforme. U komunikaciji sa ministrom finansija i premijerom brzo ćemo preduzeti korake u vezi sa finansiranjem sajber bezbjednosti”, kazao je Dukaj.

Napomenuo je i da državni službenici moraju biti zadovoljin službenici, što znači da stručnjake “moramo zadržati u sistemu”.

Upitan zbog čega razlitčitim organima Vlade i institucijama različite firme održavaju sisteme, Polović je odgovorio da su svi oni obveznici postupanja po Zakonu o javnim nabavkama.

Ukazao je na to da neki imaju infrastrukturu unutar organa, dok drugi stručnjake angažuju eksterno.

“Operativni tim razgovaraće i o tome”, kazao je on.

Zahvalio se ICT Cortex i ostalim privatnim kompanijama iz IT zajednice koja je ponudila svoju pomoć i kaže da će već sjutra imati sastanak sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore u vezi sa tim.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *