Ukinuta odluka o izgradnji privremenih objekata u Valdanosu, spreman dokument za njegovu zaštitu

Dodajte komentar
Privremeni objekti u Valdanosu koji su za zonu morskog dobra bili odobreni u okviru četvorogodišnjeg programa zaključno sa 2023, od danas više ne važe.

To su naveli iz resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je i donijelo zvanične Izmjene i dopune programa privremenih objekata u zoni morskog dobra 2019-2023.
“Izmjenama su, kao što je i najavljeno, sa područja Valdanosa uklonjeni planirani privremeni objekti. U pitanju su objekti u vezi sa kojima je prethodna vlada donijela odluku na samom kraju mandata. Tom odlukom su bila planirana postavljanja tri auto kampa, tri ugostiteljska objekta, dva objekta za trgovinu i usluge, kao i parking. Sada smo i formalno uklonili osnov za izgradnju privremenih objekata”, kazala je ministarka Ana Novaković Đurović.
Izmjene koje je aktuelna ministarka u tehničkoj vladi donijela, a koji nisu precizirani, odnose se na odluku iz perioda izvršne vlasti Zdravka Krivokapića, i to ranijeg MEPPU na čijem je čelu bio Ratko Mitrović. On je odobrio da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u zaleđu plaže u Valdanosu odobri “postavljanje i gradnja objekata privremenog karaktera” na imovini za koju tvrde da pripada toj vjerskoj organizaciji, iako takva odluka još nije pravosnažna. Tome je prethodilo sprovođenje Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Vladanos, na osnovu koje je tadašnji v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, krajem prošle godine donio rješenje o povraćaju imovine SPC.
Iz aktuelnog MEPPU ističu da podržavaju inicijativu da Valdanos bude zaštićeno područje, te da je Agencija za zaštitu životne sredine koja je u njihovoj nadležnosti, proslijedila Opštini Ulcinj Studiju zaštite ovog prostora. Novaković Đurović je izrazila nadu da će je Opština usvojiti i da će Valdanost biti zaštićeno područje. Ipak, ne precizira se što će se dešavati sa gradjom u tom području kada odluke o vraćanju imovine postanu pravosnažne.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *