Tripković-Marković: Na sjeveru turista više nego ikad

1 komentar

Sumiramo podatke lokalnih turističkih organizacija, kao i trenutno dostupne podatke Monstata i Centralne banke, koji pokazuju da je tok ovogodišnje sezone veoma ohrabrujući. Ovo naročito ako se ima u vidu da smo se ove godine suočili sa tri veoma velike prepreke: ratna dešavanja su onemogućila veći broj dolazaka sa dva emitivna tržišta koja su bila među prvih pet po broju dolazaka u ranijem periodu; izuzetno veliki inflatorni pritisci su odvratili dio turista od putovanja, ali i umanjili ukupne prihode od ostvarenog prometa; i avio-industriju koja se još uvijek nije ‘oporavila’ od posljedica kovid-19 pandemije, a ove godine je još dodatno pod pritiskom cijena goriva”, poručuje direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković-Marković.

Statistika

Prema podacima o broju turista po opštinama koje NTO CG dobija jednom sedmično od lokalnih turističkih organizacija, 25. avgusta u Crnoj Gori je boravilo preko 144.000 turista, što je oko šest odsto više u odnosu na odnosu na isti period prethodne godine, dok smo u odnosu na 2019. godinu na nivou od oko 79 odsto.

“Takođe, prema istim podacima, ove godine u kontinuitetu bilježimo odličnu popunjenost hotelskih kapaciteta. Trenutno u crnogorskim hotelima odmara 25 odsto više gostiju u odnosu na isti period prethodne godine i sedam odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. Prema istim podacima, najposjećeniji gradovi su Budva, Herceg Novi, Ulcinj, te Bar, Tivat i Kotor, a ono što nas posebno raduje jeste da gradovi u centralnom i sjevernom dijelu zemlje bilježe dvocifrene stope rasta kada je u pitanju broj turista”, kaže Tripković-Marković dodajući da treba imati u vidu da govorimo o nezvaničnim podacima.

“Međutim, iako nezvanični, ovi podaci su nam veoma korisni u smislu praćenja odvijanja turističke sezone. Podsjećamo da lokalne turističke organizacije na osnovu Zakona o lokalnim turističkim organizacijama imaju zadatak da vrše procjenu neobuhvaćenog turističkog prometa na nivou opština”, tvrdi Tripković-Marković.

Kada sagledamo podatke Uprave za statistiku Monstat, a to su podaci za jun, posljednji mjesec za koji imamo podatke za kolektivni smještaj (hoteli i slični smještajni kapaciteti) su izuzetno ohrabrujući.

“Tokom juna zabilježen je dolazak preko 146.000 turista u objektima kolektivnog smještaja, što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine. Svakako, kada budemo imali Monstatove podatke za jul i avgust, kao i zvanične podatke za privatni smještaj, moći ćemo da damo i preciznija poređenja sa prethodnim godinama”, kaže Tripković-Marković koja dodaje da ohrabruju i podaci Centralne banke Crne Gore prema kojima prihod od sektora turizma/putovanja za prva dva kvartala ove godine iznosi 237 miliona eura što je na nivou od 93 odsto u odnosu na 2019. godinu i 106 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Kako je istakla naša sagovornica, tradicionalno imamo najveći broj turista iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, dok je osjetan povratak turista sa tržišta sa kojih smo tokom posljednje dvije godine zbog pandemije imali manji broj turista, kao što su skandinavske zemlje, zatim Velika Britanija, Češka i Poljska.

Podaci

“Pored njih, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori najviše boravi turista iz Izraela, Njemačke, Francuske, Kazahstana i Mađarske. Prema podacima Monstata za jun, u kolektivnom smještaju, pored turista iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji gotovo svake godine zauzimaju prva dva mjesta, najviše je bilo turista iz Njemačke, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske”, kazala je Tripković-Marković dodajući da koriste podatke Agencije za poštansku djelatnost i elektronske komunikacije o broju aktivnih roming korisnika kako bi do dobijanja konačnih podataka imali uvid u strukturu turista.

“Od početka godine zaključno sa julom, u poređenju sa prethodnom godinom imali smo gotovo tri puta više roming korisnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Češke i Danske, četiri puta više iz Belgije, sedam puta više iz Izraela, dok rast od 80 odsto imamo kod Francuske i SAD, 70 odsto kod Italije, 50 odsto Mađarske i 40 odsto kod Kazahstana”, ističe Tripković-Marković.

Ono što su izvukli kao pouku iz posljednje dvije godine je, kako kaže, da uvijek moramo biti spremni na brzi odgovor u stanju kriznih situacija.

“U pravcu smanjenja negativnih posljedica pandemije kovid-19 po crnogorski turizam, NTO je ove godine rano krenula sa intenzivnim promotivnim aktivnostima na tržištima koja su targetirana kao važna za Crnu Goru. Sada je više nego ikad jasno koliko je važno raditi na diversifikaciji turističkog tržišta”, kazala je Tripković- Marković naglašavajući da im je budžet krajnje limitirajući.

“Za promociju Crne Gore ove godine opredijeljeno je svega 14 odsto prošlogodišnjeg budžeta. NTO se fokusirala na tržišta koja imaju veliki potencijal, kao što su Izrael, Velika Britanija, tržište Skandinavije i druga. Ove godine otvorili smo se za dva tržišta koja mogu biti od ogromnog značaja za turizam u Crnoj Gori – Egipat i Saudijska Arabija i utisci privrede su vrlo pozitivni”,  tvrdi Tripković-Marković dodajući da su uprkos budžetu organizovali dolazak i susrete za 637 turoperatora i 91 predstavnika medija iz 29 zemalja.

Promotivne aktivnosti

“U okviru 14 poslovnih radionica sa turoperatorima koje smo organizovali u zemlji i inostranstvu, učestvovalo je oko 300 predstavnika crnogorske turističke privrede od kojih smo dobili brojne pozitivne komentare vezano za aktivnosti koje je sprovela NTO”, kaže Tripković- Marković.

Podsjeća da su ulaganje u promociju destinacije i dobar digitalni marketing od prioritetnog značaja za Crnu Goru, zemlju koja se uveliko oslanja na prihode od turizma.

“Svako redukovanje budžeta za ove aktivnosti na dugi rok ima negativne efekte po cjelokupnu privredu”, poručila je Tripković-Marković.

Gosti se žalili na buku i smeće

U okviru NTO svake godine radi kol centar za turiste. Kako je kazala njena direktorica Tripković-Marković, generalno nijesu imali veći broj prijava na nedostatke u poređenju sa ranijim godinama.

“Putem kol centra NTO tokom ljetnih mjeseci primljene su pritužbe uglavnom zbog glasne muzike u kafićima i komunalnog otpada u gradovima na Primorju, što je karakteristično za svaku godinu. Određeni broj njih imao je žalbu na visoke cijene. Pored navedenih prijava gostiju, turisti su pozivali kol centar i radi dobijanja informacija koje se tiču radnog vremena prodavnica, informacija o plažama, te aktuelnim događajima po gradovima”, kazala je Tripković-Marković dodajući da su im primjedbe i sugestije dragocjene jer na taj način gosti utiču na podizanje kvaliteta turističkih usluga u destinaciji.

I u postsezoni tzv. last minute rezervacije

Kako je kazala Tripković-Marković, prognoze za postsezonu su za sada optimistične i buking je na zadovoljavajućem nivou.

“Međutim, situacija je neizvjesna zbog pandemije i inflatornih kretanja i sigurni smo da će, kao i do sada, karakteristične biti tzv. last minute, odnosno rezervacije u posljednji čas. Najave za septembar nam govore da s pravom možemo biti optimistični. Imajući u vidu da je predsezona bila odlična, da smo do sada ostvarili dobre rezultate tokom ljetne sezone, očekujemo da će i naredne mjesece obilježiti veliki broj turista. Privreda uglavnom ima visoka očekivanja od postsezone, a što se tiče hotela, najviše najava je iz regiona, Izraela i Njemačke”, kazala je Tripković-Marković.

Kako je istakla, destinacijski imidž naše zemlje je unaprijeđen, o čemu svjedoči podatak da je, prema istraživanju Evropske komisije za putovanja, Crna Gora na prvom mjestu među 10 najbolje ocijenjenih destinacija.

Od taksi 2,1 milion eura

Prema riječima direktorice Tripković-Marković, ukupni namjenski prihodi, tj. onaj dio koji ide u budžet Crne Gore, a koji uključuje boravišne takse, turističke takse i članske doprinose, od početka godine zaključno sa 18. avgustom iznose 2.110.000 eura, što je rast od oko 20 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, dok smo u poređenju sa 2019. godinom na gotovo istom nivou.

“U okviru namjenskih prihoda posebno je značajno pratiti prihode od boravišne takse jer nam i oni posredno govore o turističkim kretanjima. Ohrabruje da je od početka godine zaključno sa 18. avgustom naplaćeno 1.120.000 eura i po ostvarenim prihodima smo na nivou iz 2019. godine, dok u odnosu na prethodnu godinu imamo rast od 30 odsto”, kazala je Tripković-Marković.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *