“U bliskoj budućnosti ne možemo očekivati veća pojeftinjenja”

Dodajte komentar

Iako su akcize na gorivo već nekoliko mjeseci smanjene, građani i privreda nemaju velike koristi od toga, budući da su cijene namirnica i dalje visoke. Smanjenje akciza nastaviće se i tokom septembra, a država je po tom osnovu već izgubila više od 20 miliona eura. Iako iz trgovačkih lanaca najavljuju smanjenje cijena određenih proizvoda, analitičari kažu da u bliskoj budućnosti ne možemo očekivati veća pojeftinjenja.

Odluka Vlade da smanji akcize na gorivo značajno je smanjila i prihod državne kase, kazao je gostujući nedavno u Dnevniku ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Osim jeftinijeg goriva, građani ne osjećaju druge koristi od ovakve vladine odluke. Cijene osnovnih životnih namirnica, umjesto da padaju, konstantno rastu. Iz trgovačkih lanaca objašnjavaju zašto je to tako:

Predstavnica Volija Olivera Lakonić kaže da se nabavka u Crnoj Gori mahom oslanja na uvoz.

“Tako da za uvozne proizvode cijena goriva ne igra neku ulogu”, navela je Lakonić.

I analitičar Novak Svrkota naglašava da je, osim goriva, mnogo drugih faktora koji utiču na formiranje cijena, a koji su u ovom trenutku nepovoljni.

“Veliki problem je što je svuda u Evropi smanjena žetva zbog nezampaćenih suša. U Srbiji su, recimo, od 30 do 80 odsto manji prinosi kukuruza. Svi smo svjedoci ovog toplotnog talasa i nedostatka kiše, tako da sam veoma skeptičan povodom pada cijena osnovnih životnih namirnica”, naglaso je Svrkota.

Iako iz trgovačkih lanaca najavljuju da će pojedini proizvodi pojeftiniti, Svrkota smatra da će inflacija potrajati.

Lakonić kaže da se konkretno ulje već može u prodavnicama naći po povoljnijoj cijeni jer je u nabavci došlo do sniženja.

“I ono je od osam do deset odsto u zavisnosti od brenda. U nekom narednom periodu možemo očekivati smanjenje cijene brašna, to su neke najave proizvođača”, rekla je Lakonić.

Svrkota kaže da glavni uzrok ove inflacije nije ni korona, ni rat u Ukrajini, to su sve samo dodatni faktori.

“A glavni uzrok je štampanje novca. Besomučno štampanje novca još od krize 2008.godine. Tako da taj novac ne može da se uništi, on je i dalje tu i ne postoji rješenje za taj problem štampanja novca”, smatra Svrkota.

Uprkos pesimističnim najavama, naši sagovornici zaključuju da nema razloga za paniku, te da jesen u ekonomskom smislu neće biti toliko teška kao što se predviđa.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *