Preminuo ekonomista Jože Mencinger

Dodajte komentar

U 81. godini života preminuo je ekonomista i pravnik, profesor i političar Jože Mencinger. Njegovu smrt potvrdili su na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Mencinger je rođen 5. marta 1941. u Jesenicama. Bavio se makroekonomskim analizama, analizama ekonomskih sistema i ekonomskom politikom te je svojim analizama nastojao uticati na ekonomski sistem, a svoja je razmišljanja s javnošću dijelio i kao pisac priloga Objektiv ljubljanskog Dnevnika.

Učestvovao je u slovenačkoj vladi kao potpredsjednik (1990−1991), bio je član uprave Banke Slovenije (1991−1997), direktor EIPF-a (1992−1999), član Državnog vijeća (2002− 2007., 2007−) i član Fiskalnog vijeća Republike Slovenije (2008−). Kao stručnjak radio je i u inostranstvu. Među ostalim, radio je kao konsultant Svjetske banke (1982.). Bio je i konsultant UNDP-a u Bosni i Hercegovini (1996−1997).

Godine 1964. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a dvije godine kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Godine 1975. doktorirao je u SAD-u na Univerzitetu Pennsylvania s disertacijom “Kvartalni ekonometrijski model jugoslovenske ekonomije”. Asistent je postao 1967, docent 1977, vanredni profesor 1983, a redovni profesor 1987. na Odsjeku za pravne i ekonomske nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Bio je rektor Univerziteta u Ljubljani u dva mandata (1998−2005). Za vanrednog člana Slovenačke akademije nauka i umjetnosti (SAZU) izabran je 5. maja 2011.

Predavao je i na drugim univerzitetima. Predavao je ekonometriju tokom poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Mariboru, bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Pitsburgu (1987.), gostujući naučnik u Međunarodnom centru za ekonomska istraživanja u Torinu (1992.) i na Institutu za Društveni studij u Beču (1996). Osim predavanja po pozivu u gotovo svim evropskim zemljama, predavao je iu SAD-u, Japanu i Kini.

Godine 2001. dobio je i Zlatni znak slobode Republike Slovenije. U maju 2020. godine proglašen je počasnim građaninom Ljubljane.

Na društvenim mrežama pljušte izrazi saučešća rodbini. „Povodom smrti akademika dr. Izražavam iskrenu sućut Joži Mencingeru, prvom ministru gospodarstva i potpredsjedniku Demosove vlade nakon osamostaljenja, uglednom ekonomistu i bivšem rektoru UL, njegovoj obitelji”, napisao je predsjednik Slovenije Borut Pahor na Twitteru.

“S tugom primamo vijest o smrti dr. Jože Mencingera, akademika, bivšeg potpredsjednika Vlade Republike Slovenije i ministar ekonomije 1990. i 1991. Izražavamo iskreno saučešće njegovoj porodici i najbližima”, objavili su na službenom profilu vlade.

„Napustio nas je veliki čovjek, izvanredan profesor i stručnjak. Duboko ožalošćena, njegovoj rodbini izražavam iskreno saučešće”, objavila je ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan na Twitteru. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon takođe je izrazila sućut na Twitteru.

“Otac naše ekonomske nezavisnosti je otišao”, tvitao je europarlamentarac Milan Brglez.

„Krasio ga je pronicljiv um i smisao za šaljive parabole. Malo je takvih”, prisjetio se Mencingera u tvitu bivši ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *