Njemačka se priprema za moguću nacionalizaciju Gazprom Germanije

Dodajte komentar

Njemačka vlada osnovala je holding koji će sprovesti moguću nacionalizaciju Gazprom Germanije, energetske kompanije koje je ruski Gazprom napustio u aprilu, objavile su u njemačke novine Welt am Sonntag, pozivajući se na vladin dokument.

Njemački energetski regulator u aprilu je najavio da će upravljati kompanijom Gazprom Germania (trgovinom, skladištenjem i prenosom) u interesu Njemačke i Evrope, prenosi Hina.

Korak predostrožnosti

Novi holding naziva “Securing Energy for Europe Holding GmbH” (SEEHG) odgovoran je za investicije kompanije, izvijestile su novine, prenoseći da su direktori dva advokata iz društva “CMS Hasche Sigle”. Iz tog advokatskog društva su odbili da komentarišu izvještaj, pozivajući se na obaveze povjerljivosti.

Njemačko ministarstvo privrede saopštilo je da je upoznato s holdingom i da je njegovo osnivanje korak predostrožnosti za bilo kakve mjere restrukturiranja.

“To je mjera predostrožnosti koja trenutno postoji samo kao ljuska korporativnog prava”, rekao je portparol ministarstva, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *