“Evropskoj uniji prijeti revolucija”

Dodajte komentar

Munjeviti rast cijena energenata u Evropi ugrožava postojanje Evropske unije kao i politički sistem Češke.

To je izjavio ministar pravde Češke Pavel Blažek, piše portal Idnes.cz, a prenosi Sputnjik.

Po njegovom mišljenju, situacija u društvenoj i političkoj sferi nije bila dramatičnija od 1989. godine.

“Ako vlada ne riješi energetsku krizu, neće dugo ostati na vlasti. Ako ne bude pronađeno rješenje za krizu na evropskom nivou, onda će Evropska unija kao takva biti u opasnosti”, rekao je Blažek, upozoravajući na opasnost od revolucije.

Ranije je saopšteno da je Češka, koja do kraja godine predsedava Savetu Evropske unije, sazvala hitnu sednicu ministara energetike EU kako bi se razgovaralo o merama za rešavanje situacije u energetici.

“Nije samo do sukoba u Ukrajini – kriv je i Zapad”

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus odbacio je ideju da je sukob u Ukrajini jedini razlog za ekonomske probleme sa kojima se sada suočava svijet.

“Problemi koji su doveli do nagle inflacije i ogromnog povećanja cijena energenata su nastala mnogo prije 24. februara”, kada je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu, rekao je Klaus za list Seznam Sravi, prenosi Raša Tudej (RT).

“Ovo je samonanijeto, to je sam sebi nanio Zapad. Ruska invazija je samo dodala tome”, insistirao je on.

Rusija je veliki dobavljač gasa, nafte i uglja, ali je “samo jedan od igrača” na međunarodnom tržištu, istakao je 81-godišnji ekonomista, koji je bio predsjednik Češke između 2003. i 2013. godine.

Dakle, smanjenje isporuke ruskih ugljovodonika u EU i rastuće cijene energenata – koje su nastale kao rezultat sveobuhvatnih sankcija koje je blok uveo Moskvi – jednostavno ne mogu biti uzrok broj jedan za visoke stope inflacije i skok cijena energenata, izjavio je Klaus.

“Ne razumijem zašto se ne pominje uzrok broj jedan. ‘Zeleni delirijum’, navodna borba protiv klimatskih promjena i Zeleni dogovor EU – to je osnovni uzrok rasta cijena”, rekao je on, misleći na pokušaje Zapada posljednjih godina da pređu sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Bivši predsjednik je pozvao uključene strane da pronađu rješenje za sukob u Ukrajini, koji traje već pola godine, upozoravajući da će situacija biti samo gora i gora ako se to uskoro ne učini.

“Neće biti dovoljno da se predstavnici Ukrajine i Rusije okupe. Neophodno je da Zapad, posebno SAD, počnu pregovore sa Rusijom. Svaka osoba koja ima bar malo inteligencije to razume”, takođe je izjavio.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *