U Crnoj Gori 144.000 turista, najposjećeniji Budva, Herceg Novi i Ulcinj

Dodajte komentar

Prema podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija od lokalnih turističkih organizacija, 25. avgusta u Crnoj Gori je boravilo oko 144.000 turista, kazala je Milena Vujović iz NTO-a.

„U poređenju sa prethodnom godinom to je šest odsto više, a u poređenju sa rekordnom 2019. godinom negdje smo na nivou od 79 odsto, prema nezvaničnim podacima. Kada su po srijedi zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat samo za mjesec jun u objektima kolektivnog smještaja, hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima boravilo je oko 146.000 turista što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine”, kazala je ona.

Vujović dodaje da su zvanični podaci za mjesec jun su prilično ohrabrujući, te je očekivano da  isti za mjesec jul i avgust, kada se tradicionalno očekuje najveća posjećenost, budu još i bolji.

Nejveću posjećenost bilježe gradovi Budva, Herceg Novi i Ulcinj. Prema njenim riječima oni su tokom cijele sezone bilježili najveći broj turista, a pored njih tu su Tivat, Kotor i Bar.

“Posebno nas raduje činjenica da je sjever naše zemlje ove godine dobro posjećen. Određeni gradovi, kao što su Žabljak i Kolašin i centralni dio Crne Gore bilježili su dvocifrene stope rasta u broju turista”, rekla je Vujović komentarišući posjećenost gradova na sjeveru Crne Gore.

Ističe da je NTO ove godine veliku pažnju posvetila promociji sjevera, što je rezulatiralo većem broju turista koji su posjetili ovu  regiju. Upitana za brojno stanje popunjenosti hotela u Crnoj Gori, Vujović je kazala da oni od početka sezone bilježe rast gostiju u odnosu na prošlu godinu.

“Kada posmatramo podatke, trenutno u crnogorskim hotelima odmara 25 odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine. U poređenju sa 2019. imamo oko sedam odsto više gostiju što su odlični podaci kada je u pitanju hotelski smještaj”, precizirale je predstavnica NTO.

Kao i prethodnih godina, Crnu Goru u najvećem broju posjetili su turisti iz regiona.

“Pored njih ove godine imamo veliki broj gostiju iz Izraela, Njemačke , Zapadne Evrope, Češke, Poljske, Mađarske. Osjetan je i povratak turista iz Skandinavskih zemalja”, navela je Vujović.

Zvanični podaci Centralne banke Crne Gore za prva dva kvartala ove godine ukazuju da su ostvareni prihodi za ovaj period u iznosu od 237.000.000 eura.

“To je neko ostvarenje od 93 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, što nam govori da smo po prihodima blizu 2019. godine. NTO prati ukupne namjenske prihode, riječ je o prihodima od boravišnih i turističkih taksi i članskih doprinosa,  prema tim prihodima i tu smo negdje na nivou 2019. U poređenju sa prethodnom godinom 20 odsto više je naplaćeno kada posmatramo ukupne namjenske prihode, tj onaj dio koji ide u budžet Crne Gore. A kada poredimo boravišne takse naplaćeno je 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, poručila je ona.

Media Biro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *