Suzbijanje nelegalne prodaje cigareta već dalo rezultate

Dodajte komentar

Budžetski prihodi od januara do jula premašili milijardu i 88 miliona eura i veći su za deset odsto nego prošle godine, što je rezultat bolje naplate PDV-a, rasta potrošačkih cijena i inflacije, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Povećanjem prihoda od PDV kompenzujemo probleme koji su nam ostavljeni od prethodne administracije zbog lošeg planiranja jer, podsjetiću, prethodna administracija je planirala 50 miliona eura budžetskih prihoda koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova za te prihode”, istakao je Damjanović za RTCG.

Prihodi od akciza neznatno su veći oko 15 miliona, pokazuje izvještaj iz resora finansija.

I pored toga što je u državnoj kasi 20 miliona manje zbog smanjenja 50 odsto akciza na gorivo, to je kompenzovano suzbijanjem nelegalne prodaje cigareta.

Konkretno, povećane su akcize na duvanske proizvode deset odsto, a zaplijenjeno je i 50 kontejnera cigareta u više akcija, ukazuje Damjanović.

“Tržište cigareta u Crnoj Gori teško je oko 1.200 tona, uz to da je 600 tona bilo u sivoj zoni do maltene prije dvije godine, da je sada procjena da je svega 200 tona najviše ostalo u toj sivoj zoni i jasno vam je da je to moralo da rezultira povećanim prihodima”, kazao je Damjanović.

Cigarete zaplijenjene u Slobodnoj zoni Luke Bar sad su skladištene na sigurnom mjestu, a procijenjena vrijednost je više stotina miliona eura.

“Naravno, ukoliko bude procijenjeno da se krše pojedini međunarodni propisi, protokoli, običaji, svakako je onda sudbina da se zaplijenjene cigarete unište”, ističe Damjanović.

Za sedam mjeseci izdaci iz državne kase u odnosu na prethodnu godinu povećani su 44,5 miliona. Samo u julu u odnosu na plan veći su za gotovo tri i po miliona eura.

“Dodatni izdaci su novokonstituisane obaveze, kako od strane prethodnih administracija koje nisu bile izvršavane, tako i obaveze koje su se konstituisale tokom tekuće budžetske godine kroz aktivaciju pojedinih odredbi zakona koje je donio, naravno, parlament”, ističe Damjanović.

Budžetski deficit od početka godine je gotovo 58 miliona. Procjena je zaključuje ministar finansija da će do kraja godine biti sedam procenata i posljedica, kako ističe, nekih ranijih odluka ali i globalnih kretanja u ekonomiji naročito energetici.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *