Pauel: Borićemo se da suzbijemo inflaciju, biće i bolnih poteza

Dodajte komentar

Šef Fed-a Džerom Pauel izjavio je u dugo očekivanom govoru u Džekson Holu da bi neuspjeh u smanjenju inflacije u SAD-u donio mnogo boli, te ne isključuje da će Fed podići ključnu kamatnu stopu za 0,75 postotnih bodova u septembru.

“Više kamatne stope, sporiji rast i blaži uslovi na tržištu rada takođe će donijeti određene probleme domaćinstvima i firmama. To su nepoželjni troškovi smanjenja inflacije. Ali neuspjeh da se ponovno uspostavi stabilnost cijena donio bi mnogo više bola”, jasan je Pauel.

On je potvrdio da će Fed “snažno upotrijebiti alate” za napad na inflaciju koja je još blizu svog najvišeg nivoa u više od 40 godina.

Čak i uz niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa u ukupnom iznosu od 2,25 odstotnih bodova, Powell je rekao da “nema mjesta za zaustavljanje ili pauzu”, iako su referentne stope vjerovatno oko područja koje se ne smatra niti stimulativnim niti restriktivnim za rast.

Dionice su pale nakon govora Pauela, a Dow Jones Industrial Average srezan je za više od 500 bodova. Prinosi na američke državne obveznice bili su van svojih najviših vrijednosti.

Pauelove izjave dolaze usred znakova da je inflacija možda dosegla vrhunac, ali ne pokazuje nikakve znakove pada.

Dva pomno promatrana mjerila, indeks potrošačkih cijena i indeks lične potrošnje, pokazuju da su se cijene u julu malo promijenile, uglavnom zahvaljujući velikom padu troškova energije.

U isto vrijeme, druga područja ekonomije usporavaju. Stanovi posebno brzo padaju, a ekonomisti očekuju da će se veliki porast zapošljavanja u posljednjih godinu i po vjerojatno stati.

Međutim, Pauel je upozorio da je fokus Fed-a širi od podataka za mjesec ili dva i da će “nastaviti da gura” sve dok se inflacija ne približi svom dugoročnom cilju od 2 odsto.

“Namjerno pomjeramo svoju politiku na nivo koji će biti dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na 2 odsto”, rekao je.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *