Damjanović: U državnoj kasi nedostaje 350 miliona eura, plate i penzije biće redovne

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije ugrožena redovna isplata penzija i plata i drugih zakonskih prinadležnosti, ali navodi da državnoj kasi nedostaje 350 miliona eura. On je rekao da se sve obaveze sprovode u skladu sa zakonom, i da je Vlada odlučna da tako i ostane.

Kako je naveo gostujući na RTCG, sve to u uslovima političke nestabilnosti nije lakše nego teže, ali se može očekivati da će doći i do povećanja penzija, ostvarenog u saradnji sa parlamentom, tokom usklađivanja u oktobru.

Kako je rekao Damjanović, budžetu će faliti 350 miliona da bi bio redovno servisiran, uz 150 miliona depozita i oko sto miliona koji nisu planirani, jer su ranije bili planirani prihodi koji nijesu zakonski utemeljeni.

“Neko se malo poigirao, i to je rezultat neke neogodvorne politike u određenom ranijem peripodu”, kaže Damjanović.

I danas su, kazao je, donijeli odluku da produže umanjenje akciza i samo po tom osnovu je budžet kraći za oko 20 miliona. On navodi da to predstavlja dokaz da Vlada brine o standardu građana i da postupa odgovorno u vremenu krize.

“Rebalans će biti utvrđen na Vladi prvog ili osmog septembra, potom proslijeđen parlamentu i vjerujem da će na varendnoj sjednici 20. ili 25.septembra biti izglasan”, najavio je Damjanović, ističući da će taj posao ostvariti Vlada u tehničkom mandatu.

Što se tiče isplata novorođenčadima, kazao je, to nije bilo zakonom utemeljeno, a neko je u ranijoj administraciji htio da to populistički sprovede.

“Radi se sada na tome i nadam se da ćemo dobiti zakonske izmjene, da bi se omogućilo da se u dijelu servisiranja potreba novorođenčadi uradi koliko je moguće. Neko je u ranijem periodu slagao roditelje, ali ministarstvo radi i stvoriće zakonske pretpostavke da se se ispune realne potrebe građana. Ide neizvjesna zima, posebno u vezi cijena energenata, ali Vlada postupa maksimnalno odgovorno”, istakao je Damjanović.

Osvrćući se na prihode od turizma, on je rekao da imamo povećanje prihoda u odnosu na 2019. godinu.

“Ti prihodi kompezuju 50 miliona lažnih prihoda koje je ranija adminstracija planirala a koji njesu postojali u budžetu”, naveo je ministar.

Željezara

Dešavanja u Željezari su, kaže, posljedica privatizacije prije desetak godina. Navodi daVlada pokušava daposreduje kod drugih zainteresovanih kupaca ali imajmo u vidu da se radi o privatnoj kompaniji. Naveo je da je EPCG zainteresovana imovinu, i u toku su pregovori sa turskom firmom.

“Vjerujemo da je namjera da se ne prekida staž radnicima i da se servisiraju u jednom dijelu zarade. Daćemo podršku da se taj problem riješi”, rekao je Damjanović.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *