Sajber napadi nisu oštetili sistem javne uprave

Dodajte komentar

Nije došlo do koriščenja privatnih podataka niti je došlo do štete u sistemu javne uprave, podaci su preliminarnih rezultata istrage sajber napada od 22. avgusta, koji je bio usmjeren na sajtove Vlade Crne Gore, kazao je za RTCG analitičar Digitalnog forenzičkog centra (DFC) Milan Jovanović.

“Međutim naše službe će uz saradnju sa partnerima, Europolom i Interpolom završiti istragu, a trenutno se radi na forenzici ugroženih računara, te se nadamo da ćemo imati dodatne informacije u narednom periodu”, kazao je Jovanović.

On je istakao da Crna Gora ima neke nedostatke koji dolaze do izražaja u ovim situacijama.

“Imamo problem sa opremom ali i ljudskim resursima. Na nedavno održanom Forumu u Estoniji na temu sajber bezbjednosti učestvovale su zemlje Zapadnog Balkana, i  predstavnici su diskutovali o tome kako se ponašati u ovim situacijama. Zaključak je da je neophodna regionalna saradnja, razmjena infirmacija i stručnog kadra”, kazao je Jovanović.

Govorio je i o značaju Strategije Sajber bezbjednosti i ukazao na povećanje intzenziteta sajber napada poslije 2016. godine. Univerziteti moraju biti zastupljena platforma u promovisanju ove teme posebno među studentima.

“Ministarstvo odbrane je 2017. bilo meta napada preko mejlova. U tom monentu radilo se napadima koji je hakerima omogućio da pristupi logoima, podacima ali i mjerama nadzora”, kazao je Jovanović i dodao da je istraživanje pokazalo da su ovi napadi dovedeni u vezu sa APT28, koji je povezan sa vojno-obavještajnom strukturom Ruske Federacije.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *