Plantaže: Berba vranca počinje krajem sedmice

Dodajte komentar

Ovogodišnja berba vinskog grožđa u kompaniji Plantaže počela je 7. avgusta u Tuzima, sa berbom bijelih vinskih sorti, dok berba vodeće sorte vranac počinje krajem ove sedmice, saopšteno je Pobjedi iz te kompanije. Iz Plantaža su poručili da su planirani prinosi grožđa značajno smanjeni, zbog vremenskih neprilika u junu.

“Prva sorta koja je tehnološki i fenolno bila spremna za berbu je Souvignon blanc (sovinjon blan). Dinamiku sazrijevanja sorte vranac svakodnevno pratimo i očekujemo da berbu počnemo krajem tekuće nedjelje” kazala je Pobjedi direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Milena Mugoša.

Grad

Ona je naglasila da je usljed vremenskih neprilika, prvenstveno grada u junu ove godine, kompanija Plantaže pretrpjela veliku štetu.

“Planirani prinosi su značajno smanjeni, a na pojedinim djelovima najpogođenijih objekata berbe neće ni biti. Za sada kvalitetom bijelih vinskih sorti, čija berba je u toku, smo veoma zadovoljni, na djelovima vinograda koji nijesu stradali od grada prinos grožđa je veći od prošlogodišnjeg”, rekla je Mugoša.

Ona nije mogla precizirati koje količine ubranog vinskog grožđa u Plantažama očekuju ove godine.

“Berba je tek počela i još uvijek je rano isticati količine. Naš vinograd je preko 70 odsto pod sortom vranac, u ovom trenutku grožđe je dobrog zdravstvenog stanja, ali zdravstveno stanje, kao i količina i kvalitet grožđa zavise od vremenskih uslova u periodu koji slijedi” saopštila je Mugoša.

Ona je podsjetila da su do juna i nevremena koje je tada zadesilo Podgoricu i opštinu Tuzi vremenski uslovi bili povoljni.

“Sve agrotehničke operacije su bile završene u agro rokovima i zaista smo očekivali jednu od boljih berbi u našoj kompaniji. Generalno, na ukupnoj površini prinosi jesu značajno smanjeni, ali za sada smo zadovoljni sa kvalitetom ubranog kako stonog tako i vinskog grožđa”, kazala je Mugoša.

Ona je dodala da se zasadi kompanije Plantaže prostiru na površini od 2.310 ha. Stone sorte vinove loze su na površini 135 ha, dok je na preostaloj površini posađeno oko 26 različitih vinskih sorti.

Sorte

“Naša proizvodnja se uglavnom zasniva na autohtonim crvenim vinskim sortama vranac, kratošija i bijelim krstač i žižak. U agroekološkim uslovima Ćemovskog polja veoma dobre rezultate i privredno tehnološke karakteristike pokazale su i internacionalne sorte kao što su Cabernet sauvignon, Merlot, Marselan, Petit Verdot, ali i Chardonnay, Pinot blanc, Souvignon blanc itd.” navela je Mugoša.

Ona je istakla da je kompanija Plantaže, kao i veliki broj poljoprivrednih kompanija u regionu, najviše izazova imala po pitanju angažovanja sezonske radne snage.

“Odziv domaće radne snage je bio solidan, ali ni približno nije mogao zadovoljiti potrebe kompanije tokom različitih agrotehničkih operacija u vinogradu i voćnjaku, pa smo za obavljanje tih poslova morali angažovati sezonske radnike iz zemalja okruženja i Turske”, rekla je Mugoša.

U ovom trenutku, kako je dodala, angažovano je oko 300 sezonskih radnika na berbi breskve, nektarine, stonog i vinskog grožđa.

“To su sezonski radnici, manjim dijelom iz Crne Gore i većinom iz inostranstva. Berba vranca tek treba da počne, tako da očekujemo i tokom ove sedmice da pristigne veći broj radnika. Napominjemo da je konkurs za angažovanje sezonske radne snage za berbu otvoren i da se svi zainteresovani mogu javiti našoj kompaniji” poručila je Mugoša.

Ona očekuje da oko 1.500 ha grožđa bude obrano mehanizacijom.

“Naša kompanija posjeduje od juče pet kombajna i to jedan samohodni i četiri vučena. U planu je investiranje u potrebnu mehanizaciju te smo i ove godine pred berbu realizovali nabavku jednog novog vučenog kombajna”, kazala je Mugoša.

Ubrano 500 tona stonog grožđa i 870 tona breskve

Mugoša je navela da je junski grad poremetio sve planove Plantaža po pitanju prinosa na više od 60 odsto površine koja je pod stonim grožđem, breskvom, nektarinom i kajsijom.

“Realizovana berba breskve u ovom trenutku je oko 870 hiljada kg što predstavlja oko 95 odsto ovogodišnje berbe. Količine ubranog stonog grožđa su oko 500 hiljada kg. Kraj berbe očekujemo tokom septembra i ističemo da smo i u ovim uslovima jako zadovoljni kvalitetom ubranog grožđa i voća”, rekla je Mugoša i dodala da s obzirom na neprilike koje su imali u junu nije relevantno dati uporedne podatke u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *