Organizujte svoj budžet u pet jednostavnih koraka

Dodajte komentar

Štednja novca vam može otvoriti vrata ka finansijskoj slobodi, a stvaranje budžeta znatno olakšava taj proces.

Budžet vam daje uvid u vašu finansijsku situaciju: priliv i odliv novca, gdje možete smanjiti troškove. Bez njega, vaše putovanje ka finansijskoj nezavisnosti bilo bi kao hodanje u mraku bez jasne predstave kuda idete.

Stavite na spisak sve vaše prihode

Prilikom stvaranja budžeta važno je znati odakle vaš novac dolazi. Stoga napravite spisak svih vaših izvora prihoda. Ako je vaš posao jedini izvor, zapišite mjesečnu platu. Ako ste samozaposleni, zapišite svoj prihod iz prošle godine i podijelite ga sa 12 da bi ste odredili vašu mjesečnu zaradu.

Ako imate i druge neredovne prihode, kao što su bonusi, dividende, provizije – uključite i njih u spisak. Ako iste primate kvartalno ili godišnje, podijelite ih sa tri ili 12 da biste dobili prosječnu mjesečnu cifru.

Stavite na spisak sve vaše troškove

Svrha vašeg budžeta je da pratite kuda vaš novac odlazi da bi ste mogli da kontrolišete svoje troškove.

Napravite spisak svih vaših neophodnih mjesečnih troškova. U taj spisak trebalo bi da budu uključeni svi računi koje plaćate svakog mjeseca, kao što je stanarina ili rata za kredit, komunalije, namirnice, gorivo ili gradski prevoz, kreditne kartice…

Takođe napravite spisak neredovnih troškova, kao što su odmor, bioskop, restorani. Da biste to olakšali, možete procijeniti takve troškove iz ranijeg perioda, a zatim ukupnu sumu podijeliti sa 12.

Odredite vrijednost vaše imovine

Onda kada budete vidjeli koliko novca imate, ali i imovine kao što su automobil ili stan, izračunajte vaše dužničke obaveze (registracija auta, porezi). Odbijanjem imovine od vaših obaveza dobićete jasnu sliku vaših finansija.

Otkrijte na kojim mjestima možete smanjiti troškove

Sada kada znate vrijednost vaše imovine i kuda vaš novac odlazi, biće vam znatno lakše da nađete načine da smanjite vaše troškove kako bi ste povećali štednju.

Razmislite u čemju možda previše ili nepotrebno trošite. Na primjer, možete da kuvate kod kuće umjesto da kupujete gotovu hranu svakog dana.

Koristite tabelu

Da biste olakšali budžetiranje možete napraviti tabelu koristeći Microsoft Excel ili neki sličan program. Napravite posebne kolone za vaše prihode i troškove i ubacite formulu da bi se izračunala ukupna suma na kraju svake kolone.

Ako je vaš cilj da kontrolišete troškove kako biste povećali štednju, stavite „cilj“ kolonu odmah pored kolone sa troškovima, kako biste procijenili razliku između namjeravanih i stvarnih troškova. Zatim morate da napravite neophodne promjene sve dok se iste ne budu podurarale sa vašim ciljnim kriterijumom.

Idealno bi bilo kada biste mogli da uštedite barem deset odsto vašeg mjesečnog prihoda. Warren Buffet je jednom rekao da ne treba štedjeti ono što je ostalo nakon trošenja, već trošiti ono što ostane nakon štednje. Možete učiniti i korak naprijed i automatski stavljati štednju na račun, jer na taj način ne morate da mislite na njeno izdvajanje.

I na kraju, može postojati način da uštedite više ako dobijete povoljniju kamatnu stopu na bilo koji kredit koji koristite. Praćenjem vašeg kredita i stvaranjem plana možete raditi na poboljšanju kreditnog rejtinga što vam može uštedeti na hiljade eura tokom života. Takve štednje mogu da naprave znatnu razliku.

Izvor: Kamatica

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *