Kineski podsticaji podigli azijske berze

Dodajte komentar

Azijski berzanski indeksi u četvrtak su rasli jer su posljednje ekonomske mjere Kine doprinijele smanjenju nervoze dok se čeka govor predsjednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela na simpozijumu u Džekson Holu.

Dionice su na tom tržištu porasle za 0,5 odsto, a tome je doprinio i Japan. Tropska oluja Ma-on trgovce na berzi u Hong Kongu je spriječila da daju svoj doprinos, jer je berza zbog vremenskih uslova zatvorena. Američki fjučersi su nakon zatvaranja pozitivnog dana za S&P 500 i Nasdaq 100 zabilježili rast.

Kina je podsticaje povećala za novih bilion juana (146 milijardi dolara) za ublažavanje krize na tržištu nekretnina, zabranu kretanja zbog koronavirusa i nestašicu struje. Dionice u Kini ostvarile su skroman rast odražavajući nesigurnost oko toga hoće li ti napori biti dovoljni.

“Moglo bi biti teško izazvati entuzijazam na tržištu sve dok se ne pokaže djeluju li te mjere”, rekao je Marvin Čen, strateg Bloomberg Intelligencea.

Zabrinutost oko Pauelovog izlaganja fokusirana je na to hoće li Fed nakon podataka koji nagovještaju sporiji rast privrede, izazvati snažnije zaoštravanje monetarne politike.

Državne obveznice bile su u padu, ali je dvogodišnji prinos ostao na oko 3,40 odsto. Dolar je oslabio, a sirova nafta dodatno ojačala, što bi moglo izazvati novu raspravu o tome jesu li cjenovni pritisci dosegli vrhunac.

Zvaničnici Feda su uoči simpozijuma bili usuglašeni u očekivanju zaoštravanja, što je zaustavilo oporavak na tržištu kapitala koji je započeo sredinom juna. Pitanje je hoće li dionice do kraja godine nastaviti da se kreću u tom smjeru.

U Evropi su cijene prirodnog gasa ponovno porasle čime se energetska kriza intenzivirala, što prijeti privredi eurozone i utiče na globalne privredne izglede.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *