Đurović: Predložićemo ukidanje PDV-a na solarne panele

1 komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati prijedlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele.

To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, te istakao kako smanjenje tog nameta ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Istu mjeru nedavno je najavila i Vlada Republike Hrvatske.

Đurović je podsjetio kako je, zbog poremećaja na tržištu energenata, Vlada proteklih mjeseci smanjila za 50 odsto akcize na gorivo, pa je ono sada najjeftinije u regionu. Takođe, saradnjom MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena je cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

“Kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen je kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju MERT je takođe ograničilo marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera, dok budno prati i analizira kretanja na tržištu. Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen”, zaključio je Đurović.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nekako bi bilo korisno pitati privrednika ako je bilo šta ostalo od privrednika u moralnom kodu političara da li bi svoje prihode ovako urušavao galantno i van zakonskog i EU okvira?

    Konačno Ura pokazuje svoje Spajić-štetočinsko lice…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *