Željezarci sa Abazovićem, ne pristaju na propadanje pregovora

Dodajte komentar

Dio radnika nikšićke Željezare sastao su se danas u podne sa predsjednikom Vlade u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

“Od prvog dana smo u sve ovo ušli s ubjeđenjem da će se riješiti u interesu radnika, države, Nikšića i Željezare, da ona opstane. O drugoj, crnoj varijanti ne razmišljamo”, rekao je uoči sastanka predstavnupik radnika Ljubiša Đikanović.

Željezarci su ranije najavili radilkalizaciju protesta ukoliko dana ne dođe do sastanka.

“Nakon 80 dana protesta, nalazimo se na istom mjestu – pregovori su u toku i nadamo se rješenju. Mi više ne znamo šta da pričamo”, kazao je ranije za RTCG predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović.

Planirano je bilo da 40-ak radnika dođe ispred Vlade, a u Željezari ostane dio njihovih kolega.

“Pokušavamo na sve načine. Mi nakon 1. septembra više nismo radnici Željezare, tako da se iskreno nadamo – ako su progovori u toku – da ćemo nastaviti da primamo 90 odsto zarade, i da Turci pokažu dobru volju, da su spremni da pregovaraju. Ako nisu, onda o ćemu da pričamo”, upitao je Vujović.

U medijima je procurio investicioni ugovor koji su nekadašnja Vlada i turski Tosjali Holdinga Fuat potpisali 2012. godine.

“Taj famozni ugovor je praktično deset godina bio sakriven od očiju javnosti. Taj ugovor pokazuje da Turci nisu ispoštovali ništa od dogovorenog. Bile su zacrtane ogromne investicije, da se zaposli mnogo veći broj ljudi nego što je sada u fabrici. Proizvodnja da bude mnogo veća, a ništa od toga nije ispoštovano”, napomenuo je Đikanović.

Od planiranih 35 miliona eura, kako su kazali predstavnici radnika, uloženo je samo četiri.

“S druge strane, izrezali su konti liv i elektrolučnu peć od 60 tona, kolosjeke u fabrici, uništili su i kombinavanu valjaonicu. To je dovoljan dokaz kako su invenstirali”, poručio je Ivan Vujović.

Komentrišući najave da bi EPCG mogla da preuzme Željezaru, on je kazao da je radnicima bitno samo da ostanu na radnim mjestima.

“Primarna proizvodnja nam je čelik, ali ukoliko EPCG vidi svoj interes, radnici su spremni i da rade bilo koje druge poslove”, rekao je Vujović.

Izvor: RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *