Tesla priprema podjelu dionica 3 za 1 za 24. avgust

Dodajte komentar

Tesla je dala investitorima nešto čemu će se radovati ove sedmice: podjelu dionica tri prema jedan. Od zatvaranja trgovanja 24. avgusta, akcionari Tesle će dobiti „dividendu“ od dvije dodatne akcije. Sljedećeg dana dionice Tesle će početi da se trguju po novoj cijeni – trećini od one koja je bila prije.

Jedno istraživanje je pokazalo da dionice koje najavljuju podjele obično nadmaše tržište za 16 procentnih poena u narednih 12 mjeseci.

Teslina posljednja podjela dionica datira prije samo nekoliko godina, 2020. U to vrijeme Tesline dionice trgovale su se po cijeni od oko 1.300 dolara po dionici, ali je najava podjele dionica dovela do toga da je cijena dionica skočila na rekordnih 2.000 dolara po dionici.

Podjela je rezultirala resetiranjem cijene po dionici na oko 460 dolara i procjenom od oko 430 milijardi dolara. Dionice su rasle prilično brzo nakon podjele 5-za-1 s Teslom, otprilike udvostručivši svoju vrijednost u narednoj godini.

Sada proizvođač automobila vrši još jednu podjelu dionica za 3-za-1 umjesto 5-za-1, dok se dionica trguje po cijeni od 864 dolara po dionici.

Izvor: manager.ba/barrons.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *