NLB Komercijalna banka se povlači sa Beogradske berze

NLB Komercijalna banka AD Beograd donijela je odluku o povlačenju akcija sa Beogradske berze.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu berze, odluka o povlačenju sa regulisanog tržišta i prestanku svojstva javnog društva donijeta je na vanrednoj skupštine banke, održanoj u ponedjeljak.

Konstatovano je da NLB Komercijalna banka ima ukupno izdatih 18.476.386 običnih akcija sa pravom glasa i 373.510 preferencijalnih akcija, a i jedne i druge su pojedinačne nominalne vrijednosti 1.000 dinara.

Nova Ljubljanska banka d.d. Ljubljana stoprocentni je vlasnik svih izdatih akcija, dodaje se u saopštenju. Ona je, u postupku prinudnog otkupa, otkupila akcije od manjinskih akcionara. Imajući u vidu da je sada vlasnik 100 odsto akcija društva, analitičari ocjenjuju da je smisleno da rukovodstvo ne želi da plaća naknadu za listiranje na berzi koja ne bilježi veliki obrt novca.

“NLB Komercijalna banka se povlači sa berze nakon što je NLB Grupa postala njen jedini i stoprocentni vlasnik. To podrazumijeva da su sve akcije već otkupljene od akcionara, odnosno da je cijeli postupak otkupa, uključujući i obračun cijene akcija, sproveden i okončan u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, poručili su kratko iz NLB Grupe na upit Bloomberga o razlozima odluke.

Tiho zamiranje tržišta kapitala

Profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić za Bloomberg Adriju navodi da ovakav potez nije neočekivan, napominjući da NLB grupacija, čiji je Komercijalna banka odnedavno dio, trguje na Ljubljanskoj berzi.

“Radi se o još jednom u nizu događaja koji oslikava stanje domaćeg tržišta kapitala, to jest besperspektivnost tržišta akcija kompanija i iz finansijskog i iz nefinansijskog sektora”, kaže Đukić.

On navodi da proces stagnacije, pa i tihog zamiranja tržišta kapitala već dugo traje.

“Investitorima se sužava prostor i potencijalni kupci ne razmišljaju o domaćoj berzi kao opciji za diverzifikaciju aktive. Preostaju im nekretnine, fondovi rizičkog kapitala, plemeniti metali”, ocjenjuje sagovornik.

Napominje da je nezavidnoj situaciji berze u Beogradu umnogome doprinijela domaća regulativa koja je dovela do manipulacije cijenama, te da je tada izgubljeno povjerenje među investitorima sada teško povratiti.

“Dobar primjer u tom smislu je berza u Varšavi koja se drži veoma rigidnih pravila, budući da je povjerenje ovde, zapravo, ključna riječ. S tim u vezi, smatram da su, recimo, ovdašnje izjave javnih lica o očekivanom razvoju tržišta obeznica i slično – jednostavno neutemeljene”, kaže ekonomista.

Izvor: Bloomberg Adria.

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.