Glavni razlog pada cijena nafte

Dodajte komentar

Pad cijena nafte u posljednje vrijeme odražava strahove od usporavanja ekonomije, tumači novi glavni sekretar OPEC-a, naglasivši da je potražnja i dalje snažna, s obzirom na oporavak putovanja od koronakrize.

“Strah je velik”, ističe u intervjuu za CNBC Kuvajćanin Haitham al-Ghais, koji je dužnost glavnog sekretara preuzeo 1. avgusta. “Puno je špekulacija i tjeskobe i to je glavni uzrok pada cijena”, dodaje.

“Na fizičkom je pad tržištu situacija sasvim drugačija, potražnja je još uvijek snažna. Još smo jako optimistični u pogledu potražnje (…) do kraja godine”, ističe lider OPEC-a. “Strah zbog Kine po mom je mišljenju stvarno pretjeran”, dodaje Al Ghais, koji je prije četiri godine radio u toj državi.

“Kina je još uvijek fenomenalno mjesto ekonomskog rasta”, ustvrdio je. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, normalizovali su proizvodnju koja je na vrhuncu pandemije 2020. rekordno smanjena.

“Usporavanje rasta potražnje očekujemo u 2023. godini, ali ne bi trebalo biti gore od onoga što smo već zabilježili u istoriji”, rekao je Al Ghais.

“Relativno sam optimističan (u vezi izgleda za 2023.), mislim da se svijet jako dobro nosi s pritiskom inflacije na privredu”, dodao je. Naglašava i da su za visoke cijene odgovorni političari, zakonodavci i nedovoljna ulaganja u naftni i gasni sektor, a ne OPEC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *