Dobardžić: Treba završiti proces davanja Aerodroma CG u koncesiju

Smjenom izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Gorana Jandreoskog poslovanje i sezona nisu ugroženi, a njegovi rezultati za godinu i po su rada su izostali, kazao je za TV Vijesti predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić.


Kako je podsjetio, postupak davanja Aerodroma u koncesiju započet je 2019. godine, a sada je na red došao nastavak. Rekao je da je riječ o dvostepenom postupku koji zahtijeva ozbiljan pristup, te da su se tokom prvog stepena kvalifikovala tri ponuđača.

“Jedna kompanije iz Južne Amerike, druga iz Južne Koreje i treća je konzorcijum turske i francuske kompanije. Posljednji sastanak vezan za tu temu je održan prošle godine u oktobru, gdje su oni dali svoje ideje i planove”, rekao je Dobardžić.

Ističe da je tenderski poziv za koncesiju uključivao tri stavke: da se u budžet mora uplatiti avans od 100 miliona, da se u modernizaciju oba aerodroma mora investirati 200 miliona eura i da se 15 odsto profita na godišnjem nivou uplaćuje kao godišnja koncesiona naplata.

On smatra da proces treba okončati, da se priča o koncesiji zaustavi ili da se izabere jedan od ponuđača i potpiše koncesija. Prema Zakonu o koncesijama, ako je Vlada ta koja je propisala koncesiju, kao u ovom slučaju, onda se ona propisuje na 30 godina.

“Koncesija Aerodroma je kompleksan proces i mora da postoji bojazan. Postupak mora biti transparentan. Da li je dobro ući u tu priču? Morate napraviti komparativnu analizu, kako su neki aerodromi koji su ušli u koncesiju stajali sa opremom, prometom… U regionu imamo aerodrome koji su dati koncesionaru. Pozitivan primjer je beogradski Aerodrom Nikola Tesla. Sam proces je bio jako transparentan, država je stala iza njega sa punom podrškom. Taj ugovor je tajan, ali država je dobila jednokratnu nagradu od 500 miliona”, naveo je Dobardžić.

Kazao je da Aerodromima trebaju ulaganja.

“Mislim da u ovom trenutku država nema finansijsku mogućnost da finansira modernizaciju aerodroma jer su za to potrebna ozbiljna novčana sredstava. nama bi bilo olakšano da tnamo da li je država odustala od tog procesa, i da sami krenemo u nešto sa svojim sredstvima”, poručio je Dobardžić.

Rezultati Jandreoskog izostali, smjenom nije ugrožena sezona

Početkom avgusta smijenjen je izvršni direktor ACG Goran Jandreoski.

Na ptanje da li je to dobar potez u toku sezone, Dobardžić odgovara da ACG nisu jedan čovjek, te da smjena bilo kog rukovodećeg kadra, koliko god on bio stručan, ne smije da ugrozi poslovanje.

“Mnogo nezgodniji trenutak za potencijalnu smjenu bilo koga je mart, april, kada se pripremaju. Sezona je već pri kraju, isplanirane su aktivnosti. Opravdan ili neopravdan potez, mislim da je prethodni direktor imao vremenski period u kojem je mogao da pokaže rezultate. U kompaniji su izostali rezultati, gdje dugoročno kompanija trpi, krenuvši možda od sistematizacije”.

Odgovarajući na pitanje o konkursu za direktora ACG, gdje se ne traži vazduhoplovno zvanje i iskustvo Dobardžić je kazao da ne bi mogao da doda više od onoga što je PR služba ACG saopštila, te da neće da prejudicira odluku.

“Dosta se spinovalo u prethodnom periodu. Sama pozicija izvršnog direktora je menadžerskog karaktera. Da koordinišete, dovodite nove putnike, letove, otvarate nove mogućnosti. Imamo dva aerodroma i pozicije direktora aerodroma koja su operativna lica. Dobro je da je na poziciji neko ko ima iskustvo, ali nije primarno”, zaključio je Dobardžić.

Izvor: Vijesti

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.