Developer pokazao koliko podataka Google prikuplja o nama

Developer Bert Hubert, poznat i kao autor servisa PowerDNS, izradio je aplikaciju koja jasno prikazuje koliko podataka se šalje Googleu u svakom trenutku koji većina korisnika provede online.

Njegova ideja prilično je jednostavna: prikupio je sve IP adrese Googleovih servera za razne namjene, a potom isprogramirao aplikaciju tako da proizvede zvuk svaki put kada računar s tim adresama stupi u kontakt.

Demo je, kao što možda možete pretpostaviti, ispao prilično bučan. Tokom rada u Googleovom Chromeu, zvuk slanja podataka na Googleove servere javljao se gotovo konstantno. Na kritiku da je to tako jer je korišten upravo Chrome, Hubert je odgovorio sličnim zapisom nastalim prilikom korištenja Firefoxa – zvukovi nisu bili ništa rjeđi niti tada.

Aplikacija se oglašavala prilikom kucanja svakog pojedinog slova u pretraživač, jer brauzer tokom toga poziva predloge za dopunjavanje pojam za pretragu. Nakon toga, gotovo svaki klik na webu na određeni je način izazivao reakcije od Googleovih servera, pa tako i generisao zvuk iz aplikacije. To se vjerovatno događalo zbog analize posjeta koju vrši Google Analytics.

Hubertova aplikacija googerteller trenutačno je dostupna za Linux i macOS, a može je se pronaći ovdje.

Izvor: SEEbiz/H

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.